Witam pomocy nie wiem co mam robić - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 20 paź 2021, 18:56

Mój mąż był Strażakiem miał Emeryturę ja miałam świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny na 31-letniego syna z porażeniem mózgowym mąż zmarł 4.10 2021 ja złożyłam wniosek o rentę rodziną (85% po mężu) syn ma rentę socjalną + 500+ dla niezdolnych do samodzielnej egzystencji ja mam 58 lat

Moje pytanie brzmi Czy mogę pobierać Świadczenie pielęgnacyjne pobierając Rentę rodziną gmina mówi tak

i nie wiem kto ma rację pomórzcie

Pozdrawiam Grażyna
Grażyna1963
Praktykant
Od: 20 paź 2021, 18:40
Zajmuję się: wychowuje dzieci

Napisano: 21 paź 2021, 7:39

sama renta rodzinna nie wyklucza pobierania świadczenia pielęgnacyjnego, chyba że zgodnie z art. 17 ust 5 pkt 1 chodzi o "rentę rodzinną z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego"
esoka
Stażysta
Od: 06 cze 2019, 13:29
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 21 paź 2021, 10:00

Dokładnie j.w.... możesz dalej pobierać świadczenie pielęgnacyjne.
-ale wracając do tematu renty rodzinnej... syn też powinien mieć rentę rodzinną po ojcu. Powinna być ona podzielona na was dwoje.
Więc ty pobierasz św. piel. i swoją część renty rodzinnej.
Syn pobiera rentę socjalną i swoją część renty rodzinnej + dodatek( zamiast zasiłku z OPS) pielęgnacyjny do renty rodzinnej. Być może wtedy straci prawo do 500+ dla niepełnosprawnych z powodu wysokiego dochodu.

Tak trochę wybiegam w odległą przyszłość .... bo na wypadek kiedy syn pozostanie sam( oby jak najpóźniej )... renta rodzinna przejdzie na niego.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 21 paź 2021, 10:18

Osobie, która ma rentę socjalną do 500+ renta rodzinna przyznana ze względu na śmierć rodzica nie jest brana do dochodu, więc jeśli renta rodzinna zostanie podzielona na Panią i syna to syn nie straci 500+.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 28 paź 2021, 16:42

Wytłumiacie mi po ludzku ten przepis bo nie rozumie

sama renta rodzinna nie wyklucza pobierania świadczenia pielęgnacyjnego, chyba że zgodnie z art. 17 ust 5 pkt 1 chodzi o "rentę rodzinną z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego"

i jeszcze raz powiedzcie czy mogę brać na 100% bo dostałam przelew ale się boje korzystać bo jak każą zwrócić z powrotem to mam z czego oddać

złożyłam już papiery do Zer Mswia o 85% renty rodzinnej po mężu syn został po staremu
pobrałam zaświadczenia z Gops i Zus o zasiłku i o tym że nie biorę z Zus niczego na siebie

* PS : Przepraszam za błędy bo pisze za mnie syn niepełnosprawny bo ja mam lichą znajomość komputera)

Pozdrawiam Grażyna :) ;)
Grażyna1963
Praktykant

Napisano: 29 paź 2021, 10:47

Chodzi o to, że gdyby oprócz renty rodzinnej miała Pani przyznaną własną emeryturę, rentę z tytułu niezdolności do pracy lub inne świadczenie emerytalno-rentowe (niezależnie od tego czy wypłacane, czy zawieszone na zasadzie wyboru korzystniejszego świadczenia), nie przysługiwałoby już świadczenie pielęgnacyjne. Dopóki będzie Pani miała decyzję tylko na rentę rodzinną po mężu i spełnione są pozostałe warunki (nadal sprawuje Pani stałą opiekę nad synem itd.) to powinno być wszystko w porządku. Oczywiście fakt przyznania renty rodzinnej i ewentualnego dodatku pielęgnacyjnego dla syna powinien zostać zgłoszony w OPS.
Jeżeli nie zmienią się przepisy i nie chciałaby Pani utracić świadczenia pielęgnacyjnego, nie powinna Pani natomiast składać wniosku o własną emeryturę w przyszłości, choć tutaj zdania są podzielone i sądy nakazują wypłatę świadczenia pielęgnacyjnego w przypadku zawieszenia wypłat emerytury, ale to już raczej po odwołaniach.
JLP
Referent
Od: 31 mar 2017, 11:17
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 06 sie 2022, 20:23

Witam
Piszę jeszcze raz i proszę o poradę czyli opowiem jeszcze raz wszystko żeby było jasne

Mój mąż był emerytem PSP zmarł 04.10.2021 Ja pracowałam krótko bo wychowywałam dzieci w tym 2-je niepełnosprawnych jedno zmarło drugie ma MPD ma 32 lata i pobierałam na nie za opiekę świadczenie pielęgnacyjne z zasiłkiem pielęgnacyjnym syn ma znaczne orzeczenie i orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji i przyznaną rentę socjalną oraz 500+ dla niesamodzielnych wszystko ma dożywotnio ja w chwili śmierci męża złożyłam wniosek o rentę rodzinną mam prawie 60 lat 85% wynagrodzenia męża syn został przy swoim tak jak miał dotychczas zgłosiłam do gminy że mąż zmarł i gmina nadal wypłaca mi zasiłki jak było zawsze

Moje pytanie brzmi czy mogę pobierać rentę rodzinną po mężu i świadczenie pielęgnacyjne
jednocześnie (bo boją się że będą zwracać wpływy z GOPS )

przepisy są tak nie jasne że nie rozumie ich nie jestem prawnikiem a się po prostu boje konsekwencji kosztowych wedle mnie

Pozdreawiam i liczę na proste wytłumaczenie mojej sytuacji
Grażyna1963
Praktykant

Napisano: 08 sie 2022, 7:17

sama renta rodzinna nie ma wpływu na SP
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 lis 2022, 21:02

Witam

Piszę tu o tym ostatni raz i proszę o prostą odpowiedz typu NALEŻY SIĘ NIE BÓJ SIĘ ZWROTU

Mój syn ma 32 lata pracowałam po porodzie syna miałam też córkę która zmarła też z orzeczeniem
zrezygnowałam w tej sytuacji z pracy przeszłam na świadczenie pielęgnacyjne w 2021 zmarł mój mąż emeryt służb mundurowych napisałam wniosek o rentę rodziną po jego śmierci 85% kwoty męża świadczenie mi przyznano syn ma Rentę socjalną plus 500 zł dla niesamodzielnych oraz orzeczenia każde na stałe moje pytanie brzmi czy mogę pobierać świadczenie pielęgnacyjne pobierając rentę rodzinną panie z urzędu mówią ze tak mam też zasiłek pelengacyjny

bo boje nieprzyjemności i nie daj panie zwrotów

Pozdrawiam :)
Grażyna1963
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x