wniosek czyste powietrze-mąż w gospodarstwie jednoosobowym - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 23 maja 2025, 8:34

Ja mam delikatnie zmodyfikowany wzór zaświadczenia ale mam pod to pozytywną opinię Ministerstwa Klimatu pomimo, że wzór jest nam narzucany i co do zasady nie powinno się go modyfikować. Moja ingerencja w zaświadczenie jest naprawdę niewielka i nie wpływa zbytnio na nie. W przypadku podawania stanu cywilnego uważam to za dużą ingerencję i nie widzę podstaw do wpisywania czegoś takiego bez zmiany wzoru.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 23 maja 2025, 8:39

gdzieś konkretnie pisałeś czy ogólnie "ministerstwo klimatu"?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 23 maja 2025, 8:42

Wprost do Ministerstwa Klimatu i Środowiska, w zeszłym roku bo zgłaszaliśmy problem z manewrowaniem składami gospodarstw w celu zaniżania dochodów. Pytaliśmy czy możemy dodać do zaświadczenia dodatkowy składnik a mianowicie czy możemy podać ilość osób w gospodarstwie wieloosobowym. Czyli zaświadczenia nie zmienialiśmy a modyfikacja moja to tylko dodanie przy zdaniu Gospodarstwo jest wieloosobowe np. - 5 osób.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 23 maja 2025, 11:58

Tom. pisze:
23 maja 2025, 8:09
info z sygnity
W kolejnej wersji systemu 2-25.3 (dystrybucja w dniu dziejszym) planujemy dodać do szablonów wydruków znacznika ?DEC_Stan_cywilny_wnioskodawcy?:Znacznik drukuje dane w postaci ?żonaty?/?zamężna? w zależności od płci wnioskodawcy lub ?stanu wolnego.
Planujemy także rozszerzenie znacznika ?DaneCzlonkowRodziny? o podznacznik ?CzlonekRodzinyStopienPokrew? drukujący stopień pokrewieństwa w stosunku do wnioskodawcy.
i co wy na to? dodacie do wydruku zaświadczenia?
Tez się nad tym zastanawiałam, czy coś się zmieniło we wzorze? Nie znalazłam. W niektórych sytuacjach rzeczywiście, by sie przydało, bo tak kombinuja... ale z drugiej strony czy oni dalej gdzieś to podają, aby ewentualnie ktos chciał porównywac w dokumentach.
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Napisano: 23 maja 2025, 12:06

sie wyrywał nie będę, jak pisał @Szarak wzór jest jaki jest. Skrobnę sobie coś do min. klimatu
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 23 maja 2025, 14:09

Tom. pisze:
23 maja 2025, 12:06
sie wyrywał nie będę, jak pisał @Szarak wzór jest jaki jest. Skrobnę sobie coś do min. klimatu

Czy organ wydający zaświadczenia do programu Czyste powietrze może wprowadzić modyfikację do wydawanych zaświadczeń?
Opublikowano: QA 2588670 Status: aktualne

Autor odpowiedzi:
Maczyński Paweł
Odpowiedzi udzielono:
20 maja 2024 r. , stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

Pytanie

Zgodnie z art. 411 ust. 10sa ustawy Prawo ochrony środowiska, żądanie wydania zaświadczenia oraz zaświadczenie, o których mowa w ust. 10g, sporządza się zgodnie ze wzorami udostępnionymi w Biuletynie Informacji Publicznej na stronie podmiotowej ministra właściwego do spraw klimatu.

Chcemy wprowadzić delikatną modyfikację do wydawanych zaświadczeń o dochodach do CP, a mianowicie chcemy po wskazaniu, że gospodarstwo domowe jest wieloosobowe, dodać myślnik i wskazać ilość osób. Np. "gospodarstwo domowe jest wieloosobowe - 2 osoby". Pozostała treść zaświadczenia pozostawałaby bez zmian.

Czy jako organ wydający zaświadczenia o dochodach do CP może dokonać takiej drobnej modyfikacji?

Zauważamy coraz większy problem w żonglowaniu składami gospodarstw, np. dom zamieszkuje 5 osób - małżeństwo (rodzicie) z dwojgiem dzieci i babcia, a do wniosku jest wykazana tylko babcia i 1 wnuczek. Chcielibyśmy się uchronić przed zarzutami błędnie wydanych zaświadczeń, a stwierdzenie, że gospodarstwo jest jednoosobowe lub wieloosobowe jest określeniem zbyt ogólnikowym.

ODPOWIEDŹ

Nie ma możliwości samodzielnej modyfikacji ww. zaświadczenia, pomimo zasadności uwag pytającego.

UZASADNIENIE

W myśl powołanego art. 411 ust. 10sa ustawy z 27.04.2001 r. - Prawo ochrony środowiska żądanie wydania zaświadczenia oraz zaświadczenie, o których mowa w ust. 10g, sporządza się zgodnie ze wzorami udostępnionymi w Biuletynie Informacji Publicznej na stronie podmiotowej ministra właściwego do spraw klimatu.

Od 1.08.2021 r. stosuje się więc wzory zamieszczone na stronie https://bip.mos.gov.pl/prawo/wzory-wnioskow/

Należy zatem uznać, że jest to wzór (formularz) aktualny, aż do jego zmiany i organ nie może samodzielnie nanosić na nim zmian, bowiem jest on ustalony na podstawie przepisu prawa, jako obowiązujący i wprost wymieniony poprzez odniesienie do wskazanego przepisu.
@Kiki8074
Referent
Od: 26 paź 2023, 21:51
Zajmuję się: SR,FA,CP, DO i wszelkie programy rządowe.

Napisano: 27 maja 2025, 8:56

@Tom Ja wiem, że ministerstwo nierychliwe, ale coś się wyjaśniło?
@reszta Jak czynicie? Ja, wychodząc z założenia, że skoro jest wzór zaświadczenia, nie zamierzam czynić żadnych dopisków z nadmiarowymi danymi (czyt. wstawiać udostępnionych przez Sygnity znaczników).
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2025, 9:04

:lol: no nie, w tym tygodniu wyślę zapytanko, liczę na odpowiedż na początku lipca ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x