Wniosek dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 16 sty 2022, 22:51

Kto składa wniosek dla osoby ubezwłasnowolnionej?

Wnioskodawcą jest osoba ubezwłasnowolniona a podpisuje się opiekun prawny?

Opiekun prawny nie tworzy wspólnego gospodarstwa z osobą ubezwłasnowolnioną całkowicie. Ta osoba zamieszkuje sama.
ops-ops
Stażysta
Od: 11 sty 2016, 14:26
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2022, 0:26

Wniosek powinien złożyć opiekun prawny.
Opiekun prawny działa w imieniu i na rzecz osoby ubezwłasnowolnionej częściowo lub całkowicie.
Opiekun posługuje się tzw. zaświadczeniem sądowym, że jest opiekunem prawnym, którego oryginał powinien np. w takiej sprawie przedstawić organowi pomocowemu do wglądu.
Pieniądze uzyskane z wniosku osoby ubezwłasnowolnionej winny być przelane na konto tej osoby chorej lub na konto wspólne.
W innych sprawach (np. o większym kalibrze finansowym) realizowanych przez opiekuna prawnego na rzecz osoby ubezwłasnowolnionej, taki opiekun prawdopodobnie najpierw musiałby uzyskać zgodę sądu, aby następnie mógł działać.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 17 sty 2022, 10:57

Krzysztof pisze:
17 sty 2022, 0:26
Wniosek powinien złożyć opiekun prawny.
Opiekun prawny działa w imieniu i na rzecz osoby ubezwłasnowolnionej częściowo lub całkowicie.
Opiekun posługuje się tzw. zaświadczeniem sądowym, że jest opiekunem prawnym, którego oryginał powinien np. w takiej sprawie przedstawić organowi pomocowemu do wglądu.
Pieniądze uzyskane z wniosku osoby ubezwłasnowolnionej winny być przelane na konto tej osoby chorej lub na konto wspólne.
W innych sprawach (np. o większym kalibrze finansowym) realizowanych przez opiekuna prawnego na rzecz osoby ubezwłasnowolnionej, taki opiekun prawdopodobnie najpierw musiałby uzyskać zgodę sądu, aby następnie mógł działać.
A to na pierwszej stronie w danych wnioskodawcy kto powinien być wpisany?
ops-ops
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2022, 12:59

ops-ops pisze:
17 sty 2022, 10:57
A to na pierwszej stronie w danych wnioskodawcy kto powinien być wpisany?
Opiekun prawny pomaga osobie chorej uzyskać dodatek osłonowy.
Skoro osoba chora jest osobą wnioskującą, to jej dane powinny figurować we wniosku.
Opiekun podpisuje się za osobę wnioskującą swoim imieniem i nazwiskiem, gdyż ja prawnie reprezentuje.
Przedstawia zaświadczenie o ustanowieniu opieki prawnej nad osobą wnioskodawcy, z którego to zaświadczenia ewentualnie możesz zrobić ksero.

Piszę to jako opiekun prawny, więc fajnie byłoby, gdyby ktoś inny z forumowiczów / organistów wypowiedział się jak to widzi.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 01 lut 2022, 9:43

U mnie opiekun prawny wpisał siebie jako wnioskodawca a skład rodziny tworzy tylko osoba ubezwłasnowolniona - ale mam problem jak to wrzucić do sygnity?
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Napisano: 06 lut 2022, 22:29

na dzien dzisiejszy "chodzą" dwie wersje
1. dane wnioskodawcy i skład gospodarstwa - osoba ubezwłasnowolniona, a podpisuje się opiekun prawny w imieniu tej osoby
2. dane wnioskodawcy to opiekun, skład rodziny to osoba ubezwłasnowolniona, podpisuje się opiekun.

Jak powinno być prawidłowo?
Jak to ogarnąć w systemie sygnity?
ops-ops
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2022, 13:30

Opiekun prawny - w I części wniosku jako wnioskodawca (i on podpisuje)
Osoba ubezwłasnowolniona - w składzie gospodarstwa domowego
+ zaświadczenie z sądu o opiece
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 07 lut 2022, 17:24

*Ilona pisze:
07 lut 2022, 13:30
Opiekun prawny - w I części wniosku jako wnioskodawca (i on podpisuje)
Osoba ubezwłasnowolniona - w składzie gospodarstwa domowego
+ zaświadczenie z sądu o opiece
A do czego będzie, Tobie potrzebne, zaświadczenie z sądu od opiekuna skoro wnioskodawcą jest opiekun, a osoba ubezwłasnowolniona jest członkiem wspólnie prowadzonego gospodarstwa domowego ?
Co zbierasz makulaturę ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 28 mar 2022, 20:47

Witam.
Mam taki sam przypadek z opiekunem prawnym, który wpisał się jako wnioskodawca a osoba ubezwłasnowolniona jest w składzie rodziny. Jak to ogarnąć w systemie Sygnity. Proszę o podpowiedz.
JUSTYNAK83
Praktykant
Od: 31 sty 2021, 18:59
Zajmuję się: DM,ST

Napisano: 30 mar 2022, 9:22

mam problem we wniosku wpisałam tylko dane osoby ubezwłasnowolnionej (bo inaczej liczył 2 osobowe gospodarstwo i dawał odmowę na przekroczenie) - teraz policzyło dobrze ale co z listą wypłat jak tam daje dane osoby ubezwłasnowolnionej - da się to ręcznie zmienić?
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x