wniosek dłużnika o rozłożenie FA na raty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 04 mar 2020, 13:10

Dłużnik złożył wniosek o rozłożenie na raty zadłużenia.
Swój wniosek uzasadnił tym, ze cały poprzedni rok spłaca regularnie zadłużenie - co jest prawdą, bo wpłynęło ponad 2500 miesięcznie (zasądzone 1000 miec/2dzieci)

Ja jestem OWW
OWD inna gmina.

z bieżących dokumentów wynika, że dłużnik:
- nigdy nie stawiał się na wywiad, w związku z czym jest uznany za uchylającego się...
- od roku faktycznie dużo spłaca, ale wcześniej bywało różnie z wpłatami...

Pytanie, jakie działania mam teraz podjąć:
- wystąpiłam do OPS czy znajduje się u nich wywiad dotyczący sytuacji dłużnika, zgodnie z art. 4 ust. 4 ustawy

a na jakiej podstawie mam wystąpić do OWD o ustalenie sytuacji dochodowej i rodzinnej dłużnika? na jakiej podstawie oni mi przeprowadzą wywiad i odbiorą oświadczenie majątkowe? Mogę sama go wezwać, jako OWW - jeżeli tak na jakiej podstawie?
pola1985
Praktykant
Od: 08 maja 2017, 22:04
Zajmuję się: SR / SW / FA

Napisano: 04 mar 2020, 13:37

weź się napij kawy, zjedz pączka.
Zajrzyj do ustawy:
mała sugestia:
Art. 30. 1. Organ właściwy dłużnika może umorzyć należności, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 ustawy, w łącznej wysokości:

1) 30%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 3 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;

2) 50%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 5 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów;

3) 100%, jeżeli egzekucja wobec dłużnika alimentacyjnego jest skuteczna przez okres 7 lat w wysokości miesięcznej nie niższej niż wysokość zasądzonych alimentów.
Przeczytaj prośbę dłużnika z jakiego powodu chce umorzenia:
"Dłużnik złożył wniosek o rozłożenie na raty zadłużenia.
Swój wniosek uzasadnił tym, ze cały poprzedni rok spłaca regularnie zadłużenie".
Walnij się ręką w czoło.
Przygotuj kopertę, zrób ładne pisemko i wyślij to do OWD.
Następnie usiądź, zjedz jeszcze jednego pączka z poczuciem dobrze wypełnionego obowiązku.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2020, 14:43

No nie walnę się w czoło...

zapomniałam dodać kluczową rzecz... Mianowicie

W piśmie powołała się na art. 30 ust. 2 ustawy o pomocy...

stąd moja zagwostka - jak to rozstrzygnąć :/

"W związku z powyższym, w oparciu o art. 30 ust. 2 ustawy.... (...) wnoszę o rozłożenie na 10 równych rat całego zadłużenia..." z informacją, ze dłużnik jest w stanie płacić po 2500 zł/m-c.
pola1985
Praktykant
Od: 08 maja 2017, 22:04
Zajmuję się: SR / SW / FA

Napisano: 04 mar 2020, 14:51

to teraz jesz pączka, zapijasz herbatą (ile można kaw) i piszesz do dłużnika pismo o sprecyzowanie żądania
KPA Art. 64. § 2. Jeżeli podanie nie spełnia innych wymagań ustalonych w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż siedem dni, z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania.
https://www.rp.pl/artykul/231884-Jak-po ... santa.html

Należy jeszcze pamiętać o:
Art. 66. § 1. Jeżeli podanie dotyczy kilku spraw podlegających załatwieniu przez różne organy, organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, uczyni przedmiotem rozpoznania sprawy należące do jego właściwości. Równocześnie zawiadomi wnoszącego podanie, że w sprawach innych powinien wnieść odrębne podanie do właściwego organu, i poinformuje go o treści § 2. Do zawiadomienia stosuje się odpowiednio przepis art. 65 § 1a.

Najlepiej niech nie odpisuje :lol:
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2020, 11:48

Czy jeżeli dłużnik składa podanie o rozłożenie na raty to czy muszę badać jego skuteczność egzekucji zgodnie z art. 30 ust. 1 ustawy? Czy art. 30 ust. 1 dotyczy samego umorzenia należności a zgodnie z ust. 2 mam ustalić jego sytuacje rodzinna i dochodową do rozłożenia na raty?
ewa24
Referent
Od: 27 wrz 2011, 10:04
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x