Jaką podstawę prawną wpisujecie do wniosku do CEPiK? Ja pisałam art. art. 100ah ust. 1 pkt 25 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (tj. Dz. U. z 2018 r. poz. 1990 z późn. zm.) bo w lexsie jest informacja że art. 100c jest uchylony z tym że jest informacja że do czasu wdrożenia rozwiązań technicznych stosuje się przepisy art. 100a art. 100b-100e w brzmieniu dotychczasowym. Jaka jest prawidłowa podstawa prawna?
Właściwa podstawa (jeśli chodzi o ustawę Prawo o ruchu drogowym) to art. 100c.
Ustawodawca przewidział, że nie będzie możliwości samodzielnego pobierania danych z CEPIK, w związku z tym ustawą z dnia z dnia 9 maja 2018 r. o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw pozostawiono możliwość wnioskowania o te dane powołując się na art. 100c - stanowi o tym art. 13 ust. 1 w/w ustawy:
"Do czasu wdrożenia rozwiązań technicznych umożliwiających wprowadzanie, przekazywanie, gromadzenie i udostępnianie danych, na zasadach określonych w art. 100aa-100aq ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, stosuje się przepisy art. 100a i art. 100b-100e ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu dotychczasowym."
Tak więc 100c jest prawidłowe
Właśnie w poniedziałek rozmawiałam z kobietką z Centralnego Ośrodka Informatyki w Katowicach. Wskazała mi jako aktualna podstawę:
art. 100c ust. 1 pkt 12c ustawy z 20 czerwca 1997 r. prawo o ruchu drogowym