dzieci mojego brata trafiły do placówki do Bydgoszczy to dzieci w wieku 2, 5, 9 lat. brat dowiedził sie o tym wczoraj od kuratora który sie z nim skontaktował dzieci sa tam od 30 maja, czy mozecei powiedziec jak wygląda wniosek do sadu o pobyt dzieci na okres wakacji u niego oraz wniosek o to zeby dzieci do niego wróciły na stałe?
Wszyscy jestesmy w szoku nie spodziewalismy się ze sprawy przybiora taki obrót. Zona mojego brata zabrała dzieci rok temu na drugi koniec Polski bo poznała jakiegos mężczyzne przez internet
Dzwoniłam juz do tej placówki wszyskie kwestie techniczne i prawne mi wyjasnili ale chcemy dzieci zabrac na wakacje do domu bo reszta spraw z ich powrotem do domu raczej potrwa,
Krótko piszesz własnymi słowami, że prosisz o zgodę na urlopowanie małoletnich (i tu wymieniasz dzieci), na jaki okres chcesz je urlopować i że jesteś w stanie zapewnić im odpowiednie warunki materialno-bytowe w czasie ich pobytu. Przed wydaniem zgody sąd przyśle kuratora, który powinien sprawdzić wasze warunki. Nie wiem jak w Bydgoszczy, ale u nas tak to wygląda.
koal pisze:Krótko piszesz własnymi słowami, że prosisz o zgodę na urlopowanie małoletnich (i tu wymieniasz dzieci), na jaki okres chcesz je urlopować i że jesteś w stanie zapewnić im odpowiednie warunki materialno-bytowe w czasie ich pobytu. Przed wydaniem zgody sąd przyśle kuratora, który powinien sprawdzić wasze warunki. Nie wiem jak w Bydgoszczy, ale u nas tak to wygląda.
to znaczy bratowa zabrała dzieciaki do Bydgoszczy i one sa w jednej z tamtejszych placówek A mozesz mi jeszcze powiedziec czy jakies akty urodzenia trzeba do tego wniosku dołączyć dołączyć? bo mój brat nic nie ma bratowa wszystko zabrała. Teraz wszystko jest zinformatyzowane w urzedach nie chcą żaświadczen np. z ZUSu to moze obejdzie sie bez tych aktów? chcemy jak najszybciej wyslac ten wniosek zeby dzieci na wakacje przyjechały do domu
Witam,
ustalcie z bratem kto ma wystapic z wnioskiem do sądu czy Ty czy brat jako ojciec dzieci. Bo jeśli do brata będą jakieś zastrzeżenia co do mozliwości sprawowania na nimi opieki (np. brak pracy, albo praca w delegacji, brak miejsca zamieszkania, niezbyt dobra opinia) to może klepiej, zebyś Ty jako ciotka złożyla ten wniosek na czas wakacji lub rozstrzygnięcia w sprawie.
Musisz jednak sama uzasadnic, że jesteś gotowa i masz warunki do tego, zby sie nimi zająć (odpowiednie warunki mieszkaniowe, praca lub inny dochód, opinię o sobie i rodzinie). Im wiecej opinii i zaświadczeń, tym sąd bedzie miał wiecej materiału i wiedzy do podjęcia decyzji.
Jak brat czy Ty złożysz wniosek to pilotujcie temat, dowiadujcie sie, chodźcie i dzwoncie do sądu; jesli Wam zależy na dzieciach.
Pozdr.