Witam!Mam problem przyszła do mnie Pani (nie korzysta z zaliczki alni funduszu) i chce złożyć wniosek o zatrzymanie prawa jazdy Pana z którym ma syna, jego Organem jest inna Gmina na jakiej podstawie mam napisac wniosek o podjęcie działąń??
WNIOSEK O ZATRZYMANIE PRAWA JAZDY
DŁUŻNIKA ALIMENTACYJNEGO
Działając na podstawie art. 5 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r.
o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2009 r. Nr 1 poz. 7 z późn. zm.) Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w xxx, będący organem właściwym dla dłużnika alimentacyjnego w związku ze złożeniem w stosunku do dłużnika wniosku o ściganie za przestępstwo określone w art. 209 § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997r. – Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553 z późn. zm.)
w n i o s k u j e
o zatrzymanie prawa jazdy dłużnikowi Panu xxx zam. xxx, PESEL xxx
u z a s a d n i e n i e
W związku z przyznaniem świadczeń z funduszu alimentacyjnego osobom uprawnionym, tj. xxx w wysokości po 150,00 zł miesięcznie na okres od 01.10.2008 r. do 30.09.2009 r. reprezentowanym przez matkę xxx Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
w xxx w dniu 08.01.2009 r. działając na podstawie ustawy z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2009 r. Nr 1 poz. 7 z późn. zm.) wysłał wezwanie do dłużnika alimentacyjnego w celu przeprowadzenia wywiadu alimentacyjnego oraz złożenia oświadczenia majątkowego. Wyżej wymienione wezwanie zostało odebrane przez pana Zbigniewa dnia 12.01.2009 r. (mimo odebrania wezwania w/w nie stawił się w Ośrodku Pomocy Społecznej). W dniu 10.03.2009 r. zostało wysłane kolejne wezwanie, które zostało odebrane.
Do dnia wystosowania niniejszego wniosku o zatrzymanie prawa jazdy,
tj. do dnia 21.04.2009 r. dłużnik nie zgłosił się w celu przeprowadzenia wywiadu, co należy potraktować jako uniemożliwienie przeprowadzenia wywiadu alimentacyjnego zgodnie z art. 5 ust.3 przedmiotowej ustawy, co stanowi podstawę do złożenia w/w wniosku.
Art. 3. ust. 1. W przypadku bezskuteczności egzekucji osoba uprawniona może złożyć do organu właściwego wierzyciela wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego.
pani pisze: wnoszę o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego Pana zam i do tego dołącza zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji świadczeń alimentacyjnych
i nie musi pobierać świadczeń z funduszu. ale jak chce żeby było prowadzone postępowanie musi złożyć wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika - patrz post powyżej z 11:47, nawet ci artykuł napisałam