wniosek na 500+ Arabia Saudyjska
wniosek na 500+ Arabia Saudyjska
Witam, w naszym Ośrodku został złożony wniosek na 500+ na dwoje dzieci bez dochodu. Pani ma polskie obywatelstwo dzieci również. Pani przyjechała z Arabii Saudyjskiej, ojciec dzieci jest pochodzenia Arabskiego, mieszka tam i pracuje. Zaznaczyła mi we wniosku, że członek rodziny przebywa za granicą. Pani nie pracuje zajmuje się dziećmi, dużo podróżuje po świecie i ogólnie póki co jest w PL z dziećmi, ale nie wie na jak długo. Co byście zrobili z takim wnioskiem? Słać do ROPSU-? Arabia nie ma z nami koordynacji, poradźcie co robić.
Re: wniosek na 500+ Arabia Saudyjska
Arabia Saudyjska nie jest państwem na terenie którego mają zastosowanie przepisy o koordynacji. Prawdopodobnie wniosek jest źle wypełniony.czeczot pisze: Zaznaczyła mi we wniosku, że członek rodziny przebywa za granicą
No to co miała w tym wniosku zaznaczyć skoro mąż przebywa za granicą i nie jest w Polsce? że niby jest? zaznaczyła zgodnie z prawdą, a to że nie ma koordynacji to już inna kwestia. Następne sprawa to od kiedy jej przyznać jak coś? Pani powiedziała, że dzisiaj do Polski przyleciała to chyba za kwiecień i za maj jej się raczej nie należy. Zastanawiam się czy nie zrobić notatki z tej zacnej rozmowy przy składaniu jej wniosku. Cały czas mimo wszystko się zastanawiam nad tym ROPS-em. Nawet jeżeli wiem, że ta koordynacja nie zachodzi to nie jestem przecież organem właściwym do stwierdzenia tego faktu. Jeżeli źle myślę to wyprowadźcie mnie z błędu.
no ale nie rozumiem, babka jest obywatelką Polski przebywa z dziećmi w Polsce wpisała adres zamieszkania z naszej gminy więc ona jako wnioskodawca chyba spełnia przesłanki art. 1 ust. 2 i 3, mąż jest tylko w kraju gdzie nie ma koordynacji. No pech chciał, że nie przyjechał z nią na jej kilkumiesięczny urlopik. Więc jak nie ma koordynacji to obydwoje muszą być w PL, żeby przysługiwało 500+ ??
Czy wy czytać nie potraficie?czeczot pisze:No to co miała w tym wniosku zaznaczyć skoro mąż przebywa za granicą i nie jest w Polsce? że niby jest? zaznaczyła zgodnie z prawdą, a to że nie ma koordynacji to już inna kwestia.
□ przebywam poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej*) w państwie, w którym mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego**)
Zaczynasz od ustanie miejsca zamieszkania strony i przestań bredzić o ROPS.czeczot pisze:No pech chciał, że nie przyjechał z nią na jej kilkumiesięczny urlopik.
Oprócz wniosek na 500+ Arabia Saudyjska - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Obywatelka ukrainy a 500+
dziecko z poprzedniego związku/małżeństwa
czy sprawdzacie już na co idą pieniądze?
wnioskodawca w zakładzie karnym???
uzysk za który miesiąc
500+dla cudzoziemców
Zmiany w podręczniku 500+
ROPS przeliczenie dochodu
zapytanie????
od kiedy przyznać?
zmiana sytuacji rodzinnej
decyzja zmieniająca
przekazywanie do CBB
dodtaek do rodzinnego
Sygnity-podświetlenie wszystkich wniosków