Wniosek na dwoje dzieci a ROPS - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 15 paź 2018, 12:25

Witam, kobieta ma dwoje dzieci, jedno z byłym mężem , który przebywa w zagranica a drugie dziecko z obecnym mężem. Złożyła wniosek o 500+ na dwójkę dzieci. Czy wypłatę na drugie dziecko wstrzymuje się do odpowiedzi z ROPSU ( a wiadomo jak długo się czeka)?
Dziękuję
ruda-23
Praktykant
Od: 15 paź 2018, 12:15
Zajmuję się: Brak

Napisano: 16 paź 2018, 9:48

Nikt nie pomoże? Czy można ewentualnie złożyć nowy wniosek na drugie dziecko? Sytuacja drugiego dziecka jest jasna, Jego ojcuej nie pracuje zagranica.
ruda-23
Praktykant

Napisano: 16 paź 2018, 18:26

W tej sytuacji, jeśli kobieta złożyła wniosek o 500+ na dwójkę dzieci, to przekazujesz do wojewody wniosek tylko w części na pierwsze dziecko. Ty rozpatrujesz wniosek w części na drugie (mąż/ojciec w Polsce). Najlepiej jest szybko wydać decyzję na drugie dziecko i załączyć ją do dokumentów przekazywanych do UW. Na decyzję wojewody czeka się nawet ponad rok, więc jeżeli przekazałaś cały wniosek, skontaktuj się z nimi i poproś, aby odesłali (przekazali Wam) wniosek w części na drugie dziecko.
bianka
Stażysta
Od: 24 maja 2017, 8:45
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 17 paź 2018, 5:28

Dziękuje. Czy jest podstawą prawna w związku z prośbą o odesłanie części wniosku w celu wydania decyzji na 2dziecko ? Ponoć nie wydaje się dwóch decyzji do jednego wniosku nawet gdy wnioskuję sie na kolejnego dziecko. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
ruda-23
Praktykant

Napisano: 19 paź 2018, 6:57

Kodeks postępowania administracyjnego art. 35. § 1. i 2., art. 104. § 2.

Jak pisałam, jeśli wniosek został przekazany do UW w całości, to jest po ich stronie. Trzeba próbować odzyskać wniosek w części na drugie dziecko. Z UW możecie kontaktować się Wy lub wnioskodawca. Gdyby w innym kraju UE przebywał obecny partner, wówczas całość należałaby do UW.
bianka
Stażysta

Napisano: 19 paź 2018, 16:41

Nigdy jeszcze nie spotkałam się z tym, aby przekazać wniosek w części. No rozterka.
Byłam na szkoleniu ws. koordynacji w urzędzie wojewódzkim i jakoś nie było takich pomysłów.
Także jestem bardzo zaskoczona takim rozwiązaniem i osobiście - nie zrobiłabym w ten sposób.
Po prostu wysłałabym zapytanie o koordynację.
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2018, 17:00

Takie rozwiązanie zaproponował nam ROPS. Stosujemy to rozwiązanie od kilku lat w UW i ROPS. Duże znaczenie ma nasza znajomość przepisów o koordynacji wobec różnorodnych sytuacji rodzinnych.

Wniosek można przekazać wraz z zapytaniem. Samo zapytanie dotyczy spraw, w których zapadły decyzje. Wysłanie zapytań do UW dotyczących wniosków, które czekają w MOPS/GOPS na rozpatrzenie nie jest zgodne z zapisami ustawy, a przy zbliżającym się terminie na rozpatrzenie wniosku, nie ma możliwości wskazania nawet w przybliżeniu terminu zakończenia postępowania.
bianka
Stażysta

Napisano: 20 paź 2018, 21:06

Proponuje by klient złożył 2 oddzielne wnioski oddzielnie na dzieci ma do tego przecież prawo , a wiadomo ze skład ten sam. Zabronić złożenia 2 wniosków mu nie można wiec jeden rozpatrujesz Ty a drugi do wojewody .
zochi
Stażysta
Od: 05 gru 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR

Napisano: 22 paź 2018, 19:26

Jestem wnioskodawca i niestety powiedziano mi, że nie ma takiej możliwości aby złożyć dwa odrębne wnioski, nawet gdybym chciała to mi ich nie przyjmą. No to jak to jest?
kasia@kasia
Praktykant
Od: 17 paź 2018, 9:26
Zajmuję się: ---

Napisano: 25 paź 2018, 12:48

kasia@kasia pisze:Jestem wnioskodawca i niestety powiedziano mi, że nie ma takiej możliwości aby złożyć dwa odrębne wnioski, nawet gdybym chciała to mi ich nie przyjmą. No to jak to jest?
a na jakiej podstawie Pani odmówili ?
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x