Wniosek o becikowe - przekroczony próg i dochód utracony - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 12 sty 2018, 14:39

Witam,
postaram się jasno opisać mój problem. 2 stycznia urodziła nam się córka, w związku z tym byłem dzisiaj w MOPS'ie gdzie chciałem ustalić czy uda nam się "załapać" na becikowe. Pani powiedziała mi jak wyliczyć dochód (wg PIT-11 z 2016r, od pozycji 31-dochód, odjąć składki na ubezp społeczne poz. 70 oraz ubezpieczenie zdrowotne poz 71, dzielone na 12msc i 3 osoby w domu). Tak wyliczony dochód wychodzi mi 2226,99zł. Czyli o jakieś 300zł przekraczam próg becikowego 1922zł. Czy w związku z tym, jest jakaś szansa, żebym się na to becikowe załapał?
1. Od czasu porodu żona jest na obowiązkowym macierzyńskim, z przedłużeniem go gdy miną obowiązkowe 20tyg, więc przez cały czas będzie miała 80% swoich dochodów, czy jest możliwość, żeby zostało to jakoś uwzględnione w tym wyliczeniu dochodu (dochód utracony?)?
2. Na założenie wniosku o becikowe jest jak się nie mylę 1 rok, czy jest możliwe, że powstrzymując się ze złożeniem tego wniosku już teraz a składając go np za pół roku, coś w naszej sytuacji zmieni się na korzyść? Tzn, w którymś momencie pojawi się u żony dochód który mógłby zostać utracony?
3. Kiedy pojawi się w naszym przypadku tzw. "dochód utracony" i w jaki sposób zostaje wówczas określany dochód żony - czy jest to różnica między regularną wypłatą i tą kwotą utraconą, czy też wartość jej dochodu przyjmowana jest jako 0?
4. Podstawą do tych wyliczeń jest pit z 2016r., czy tak będzie przez cały rok 2018? Czy np. składając wniosek w listopadzie czy październiku brany pod uwagę będzie już pit 2017?
5. Jakieś inne zmienne które mogą sprawić, że osiągniemy próg 1922zł?
6. Czy zgodnie z tym co opisałem wyżej, jest w ogóle sens składania wniosku o becikowe?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
draniu
Praktykant
Od: 12 sty 2018, 14:33
Zajmuję się: nic

Napisano: 15 sty 2018, 9:47

Dochód utracony w Waszym przypadku nie ma miejsca.
Przeliczenie takie utrata/uzyskanie dochodu stosuje np w sytuacji jeżeli jest zakończone zatrudnienie ( rozwiązana umowa o pracę) a zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia wypłaca ZUS. Wówczas do ustalenie uprawnień nie ma wpływu wysokość wynagrodzenia a kwota zasiłku macierzyńskiego.
Dochód za 2017r. będzie brany pod uwagę dopiero w okresie zasiłkowym od 1.11.2018 do 31.10.2019r.
Proponuje jednak złożyć wniosek ponieważ wyliczenia z PIT nie są wystarczające ze względu na składki na ubezpieczenie zdrowotne. W PIT-ach są one niższe ( 7,75%) niż w rzeczywistości były zapłacone ( 9%) do ZUS. Więc po przeliczeniu składek może się jednak okazać że będzie OK. Jeżeli nie to będzie decyzja odmowna a w listopadzie złożycie kolejny wniosek aby przeliczyć dochody za 2017r.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x