wniosek o FA a opiekun prawny - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 kwie 2016, 8:45

Witam,
proszę o poradę :-)
PCPR wygrało sprawę o alimenty dla dziecka i teraz opiekun prawny tego dziecka chce złożyć wniosek o świadczenie z funduszu alimentacyjnego, co ma mi dołączyć do wniosku i kogo mam uwzględnić w składzie rodziny tego dziecka???

Ten sam opiekun prawny chce złożyć wniosek o FA na swoje biologiczne dziecko, to w składzie rodziny opiekuna prawnego nie uwzględniam dziecka pozostającego pod jego opieką???

Proszę o pomoc
Gość

Napisano: 27 kwie 2016, 15:02

Proszę o pomoc...
Gość

Napisano: 27 kwie 2016, 19:32

A czy opiekun prawny nie jest czasem jednocześnie rodziną zastępczą dla dziecka? Wtedy FA się nie należy.
Jeśli chodzi o własne dziecko, nie uwzględnia w składzie rodziny tego, dla którego jest opiekunem prawnym, czy też rodziną zastępczą.
nitka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 31 paź 2014, 20:34
Zajmuję się:

Napisano: 28 kwie 2016, 8:16

Mam wyrok sądu, na którym pisze:
Po rozpoznaniu sprawy z powództwa Dyektora PCPR działającego na rzecz małoletniego X reprezentowanego przez opiekuna prawnego i rodzinę zastępczą
Panią Y

przeciwko matce dziecka X

o alimenty

Zasądza od pozwanej matki na rzecz małoletniego X alimenty w kwocie 50 zł........do rąk opiekuna prawnego i rodziny zastępczej Pani Y - jako przedstawiciela ustawowego małoletniego X.

I jeszcze mam zaświadczenie z Sądu Rejonowego:
że Pani Y została ustanowiona opiekunem prawnym małoletniego Y
Gość

Napisano: 28 kwie 2016, 16:54

W takim razie dziecko zostało umieszczone w pieczy zastępczej. To, że ma również opiekuna prawnego nie uprawnia go do FA. Odmowa.
nitka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 31 paź 2014, 20:34
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem