Czy ktoś już wysyłał wniosek o wszczęcie egzekucji wobec dłużnika który jest poza granicami kraju i sprawę prowadzi sąd okręgowy? Na szkoleniu z Wardachem mówili ze wysyłamy te wnioski do naszego komornika ale własnie jestem po rozmowie z komornikiem i ten twierdzi ze takiego wniosku nie przyjmą bo Pana nie mieszka na terenie Polski. i co teraz z tym zrobić? doradźcie coś bo jestem w kropce....
ja wysłałam i komornik nam zwrócił wniosek uzasadniając żę od dłuznika ktory przebywa za granica egzekwuje sie alimenty na podstawie Konwencji Nowojorskiej lub na podstawie Rady i parlamentu Europejskiego nr 4 /2009 z 18.12.20008r. i nie wiem co z tym dalej?
A co za idiota to szkolenie prowadził?
Wysyłamy do komornika sądowego, który powinien ustalić/odpowiedzieć czy jest możliwa egzekucja zwrotu fa w Polsce czy tez nie - przecież nic nadzwyczajnego nie ma w tym że jakiś dłużnik zamieszuje za granica ale ma jednocześnie majątek w Polsce z którego jak najbardziej możliwa jest egzekucja zwrotu fa. My o tym, nie decydujemy tylko komornik.