wniosek o wszczęcie egzekucji a Sąd Okręgowy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 26 paź 2015, 11:11

Czy ktoś już wysyłał wniosek o wszczęcie egzekucji wobec dłużnika który jest poza granicami kraju i sprawę prowadzi sąd okręgowy? Na szkoleniu z Wardachem mówili ze wysyłamy te wnioski do naszego komornika ale własnie jestem po rozmowie z komornikiem i ten twierdzi ze takiego wniosku nie przyjmą bo Pana nie mieszka na terenie Polski. i co teraz z tym zrobić? doradźcie coś bo jestem w kropce....
mopsik22

Napisano: 10 lis 2015, 22:24

Ktoś już coś wie?
Ktoś już coś robił w podobnej sprawie?
Pozdrawiam
Zagubiony w ustawie

Napisano: 12 lis 2015, 9:14

ja wysłałam i komornik nam zwrócił wniosek uzasadniając żę od dłuznika ktory przebywa za granica egzekwuje sie alimenty na podstawie Konwencji Nowojorskiej lub na podstawie Rady i parlamentu Europejskiego nr 4 /2009 z 18.12.20008r. i nie wiem co z tym dalej?
mopisk22

Napisano: 12 lis 2015, 11:03

Ja na szkoleniu dostałam radę aby złożyć taki wniosek o wszczęcie/przyłaczenie bezpośrednio do sądu okręgowego :)
cizi

Napisano: 12 lis 2015, 11:05

cizi pisze:Ja na szkoleniu dostałam radę aby złożyć taki wniosek o wszczęcie/przyłaczenie bezpośrednio do sądu okręgowego :)
i złozyłaś?
ol1

Napisano: 12 lis 2015, 11:57

jeszcze nie ale zrfobię t5o, zobaczę co powiedzą. Lepsze ewentualne opr od sądu niz podlegać pod dyscyplinę fp
cizi

Napisano: 17 lis 2015, 12:22

:roll: I co robicie z tymi zagranicznymi dłużnikami, piszecie wnioski o przyłączenie się do sądu???
*ewa

Napisano: 17 lis 2015, 12:35

ręce opadają
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 17 lis 2015, 14:42

A co za idiota to szkolenie prowadził?
Wysyłamy do komornika sądowego, który powinien ustalić/odpowiedzieć czy jest możliwa egzekucja zwrotu fa w Polsce czy tez nie - przecież nic nadzwyczajnego nie ma w tym że jakiś dłużnik zamieszuje za granica ale ma jednocześnie majątek w Polsce z którego jak najbardziej możliwa jest egzekucja zwrotu fa. My o tym, nie decydujemy tylko komornik.
gopsm2

Napisano: 29 gru 2015, 10:18

a jak jest obcokrajowcem i nigdy w Polsce nie mieszkał ?
aska35

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x