wniosek o wszczęcie egzekucji - pytania - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 lut 2019, 13:57

Muszę przyłączyć stare decyzje do komornika, żeby podjął egzekucję. Robię to pierwszy raz i mam kilka pytań:
1. Wydaje mi się, że to prawidłowy wniosek, ale sprawdźcie proszę: https://bip.ms.gov.pl/pl/formularze/ "Formularz wniosku o wszczęcie egzekucji"
2. Wierzycielem będziemy my jako OPS czy ta wierzycielka, która pobierała u nas Fundusz?
3. Czy do każdej decyzji (wszystkie od tego samego dłużnika) robię osobny wniosek czy wszystkie mogę ująć w jednym wniosku?

Uprzedzając pytania: Tak wiem, że to powinno być dawno zrobione (nie wiem dlaczego nie było) i nie, pani pracująca u komornika nic mi nie powie (bo nie).

Bardzo proszę o pomoc.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 14 lut 2019, 14:12

Ja wysyłałam wg takiego wzoru

Burmistrz....... Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym
………………………..
…………………………., Kancelaria Komornicza
ul……………………….
……………………………

Wniosek o wszczęcie egzekucji

Na podstawie art. 2 pkt. 10 w związku z art. 27 ust.3, ust.3a ,ust.8 pkt. 1 i pkt.2 ust.8a ustawy z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2016 roku poz. 169 z późn.zm.) wnoszę o wszczęcie postępowania egzekucyjnego przeciwko dłużnikowi : Pan …………………….., PESEL: ………………….., w celu zaspokojenia roszczeń osoby uprawnionej:
………………………………….. , KMP ……………….., w związku z ustaleniem prawa do świadczenia z funduszu alimentacyjnego na rzecz w/w osoby uprawnionej.
Na dochodzone niniejszym wnioskiem należności składają się następujące świadczenia:

Lp. Okres
świadczeniowy Nr. decyzji Kwota wypłacona NG pozostała do spłaty
1. 2009/2010 3 500,- 3 500,
2. 2010/2011 6 000,- 6 000,-
3. razem 9 500,- 9 500,-

Stan zadłużenia dłużnika alimentacyjnego Pana ………………… , z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego na dzień 18.04.2016 wynosi:

NG ……………….. zł.
odsetki ustawowe ………………….. zł .
Łączne zadłużenie ………………….. zł

Wyegzekwowane od dłużnika alimentacyjnego kwoty należy przekazywać na rachunek bankowy …………………………………
…………………………………..
…………………………………………..
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15
Zajmuję się: FA

Napisano: 14 lut 2019, 14:46

tak tylko w tym przypadku komornik nie prowadził jeszcze w tych latach egzekucji bo dłużnik był za granicą i wszystko szło do sądu - w sensie komornik prowadzi egzekucję od 2013, a ja muszę mu doliczyć zadłużenie za 2011 i 2012 i w piśmie od komornika mam, żeby dołączyć "stosowny wniosek egzekucyjny"
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x