wniosek o zaliczkę w listopadzie. Podpowiedzcie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 24 lis 2008, 14:39

Proponuję zatem zapytać tego Mazurkiewicza najpierw jaki charakter jego zdaniem na decyzja w sprawie zaliczki: konstytutywny, czy deklaratoryjny. Jeżeli odpowie, że ten pierwszy, to wtedy umorzyć. Jeżeli ten drugi, czyli ustalający/deklaratoryjny (a taki ma wg mnie), to przyznać za VIII/IX na podstawie art. 7 \"ustawy zaliczkowej\" w zw. z art. 41 nowej \"ustawy funuszowej\"
~Teodor

Napisano: 24 lis 2008, 15:03

Brawo Teodor :)

Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 24 lis 2008, 16:00

no dobra MĄDRE GŁOWY! ale poradźcie coś.... jak napisać decyzję dla dłużnika, który złożył nam wniosek o umorzenie należności z tyt. wypłaconych zaliczek alimentacyjnych? W chwili obecnej zaliczki już nie ma, a świadczenia z FA już nie są płacone - osoba uprawniona nie wystąpiła z wnioskiem. Chcemy dać odmowę, ale nie wiemy jakie podstawy prawne.... Ratunku!
~M

Napisano: 27 lis 2008, 14:27

Czy wiecie cos na temat sprawozdania z zaliczki alimentacyjnej za IV kwartał?
~iva

Napisano: 27 lis 2008, 17:52

umorzyłam postępowanie
~Basia

Napisano: 05 gru 2008, 11:03

To jest straszne. Żeby na podstwie tej samej ustawy jeden Ośrodek w identycznej sprawie przyznał pieniadze a drugi nie. A wszystko zależy od konkretnego człowieka tam pracującego - urzędnika który akurat postanowił sobie tak a nie inaczej zinterpretować ustawę. W jednym Ośrodku pracuje osoba podejmująca decyzję o wypłacie -moim zdaniem działajaca na korzyść strony-skoro rzeczywiście przepisy niekonkretne.W drugim urzędzie człowiek któremu wiecznie żal swoich podatków -lepiej sprawę umorzyć. A najgorsze jest to że nikt nigdy nie ustosunkuje się do tego. Jeden i drugi Osrodek robi dobrze-\"zgodnie z ustawą\".Tylko że w tym drugim ludzie są pokrzywdzeni-i tu jest cała polska niesprawiedliwośc. Proszę powiedzieć czy ja-przyznając takim osobom zaliczkę poniosę odpowiedzialność? Myślę że nie, bo nawet instytucje kontrolujące ani nasi szkoleniowcy nie potrafią się jednoznacznie do tego odnieść!
~Karolina

Napisano: 05 gru 2008, 12:07

Mi jest żal moich podatków, od początku jestem przeciwnikiem zaliczek i innych FA ale my przyznajemy bo decyzja zaliczkowa jest decyzją deklaratoryjną ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 09 gru 2008, 9:09

oczywicie, że przyznajemy na podstawie 41 o FA. Taka dostałam odpowiedź z ministaerstwa bo miałam identyczny przypadek
~gosia

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x