Wniosek o zwrot z krus, a odwołanie do sądu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 27 paź 2021, 13:07

Dzień dobry. Mam taka sytuację wystąpiłam do krusu z wnioskiem o zwrot NP zasiłku pielęgnacyjnego. SKO podtrzymało moja decyzję w mocy. Właśnie dostałam telefon od kobiety, że ona złożyła do sądu skarge w związku z decyzją sko. Niestety nie poinformowała o tym nikogo stwierdziła, że skoro wysłała dwa egzemplarze do sadu to ja powinnam o tym wiedzieć i sko też. Nie ma ta pani żadnego dowodu na to, że złożyła skargę.

Podpowiedzcie co teraz zrobić? Wycofać wniosek o zwrot z KRUS? Na oświadczenie tej Pani? Termin złożenia tej skargo minął 12.10 ja wniosek do krus wysłał wczoraj.No w kropce jestem. Od roku toczy się sprawa tej kobiety miedzy mną nia i krusem i końca nie widać.
julk@@@
Referent
Od: 03 kwie 2017, 11:37
Zajmuję się: sr

Napisano: 27 paź 2021, 14:16

A czego dotyczyła ta decyzja, którą SKO podtrzymało ? Jak dla mnie piernik do wiatraka tu nie ma nic. Nic bym nie wstrzymywał.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 27 paź 2021, 14:55

Szarak pisze:
27 paź 2021, 14:16
A czego dotyczyła ta decyzja, którą SKO podtrzymało ? Jak dla mnie piernik do wiatraka tu nie ma nic. Nic bym nie wstrzymywał.
Wydałąm decyzję o nienależnym pobraniu i konieczności zwrotu zasiłku pielęgnacyjnego za 4 miesiące. Kobieta sie odwołała do sko, ale SKO podtrzymało moja decyzję w mocy.

Też bym nie wstrzymywała, ale mam obawy czy sprawa się nie zapętli przez to w jakiś sposób.
julk@@@
Referent

Napisano: 27 paź 2021, 15:25

Nie wiem czemu brnęłaś w decyzję o NP tylko nie napisałaś samego pisma do KRUS. Wtedy by problemu nie było :) Mniejsza z tym.
Zgodnie art. 61 § 1 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi wniesienie skargi nie wstrzymuje wykonania decyzji administracyjnej. Tu jest inaczej niż w KPA.
Jeżeli Pani nie wniosła o wstrzymanie wykonania decyzji i nie zostało wydane postanowienie to nie ma podstaw do tego. Ponadto jeżeli SKO zwróciło akta i się o nie upomina z uwagi na wniesioną skargę to tym bardziej nie widzę podstaw do wycofania wniosku.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 09 lis 2021, 10:26

Szarak pisze:
27 paź 2021, 15:25
Nie wiem czemu brnęłaś w decyzję o NP tylko nie napisałaś samego pisma do KRUS. Wtedy by problemu nie było :) Mniejsza z tym.
Zgodnie art. 61 § 1 ustawy Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi wniesienie skargi nie wstrzymuje wykonania decyzji administracyjnej. Tu jest inaczej niż w KPA.
Jeżeli Pani nie wniosła o wstrzymanie wykonania decyzji i nie zostało wydane postanowienie to nie ma podstaw do tego. Ponadto jeżeli SKO zwróciło akta i się o nie upomina z uwagi na wniesioną skargę to tym bardziej nie widzę podstaw do wycofania wniosku.
Sprawa się trochę rozwinęła przez te kila dni. Drogą wyjaśnienia :)decyzja o np i zwrocie była wydana ponieważ kobieta pobierając u nas zasiłek pielęgnacyjny pobrała równolegle dodatek z KRUS, SKO podtrzymało decyzję mojego Ośrodka w mocy o np i zwrocie, ale ta kobieta złożyła skargę do sądu- okazało się, że jednak ma kopie tej skargi oraz potwierdzenie nadania z poczty choć twierdziła, że nie ma. Ja z wnioskiem do KRUS o zwrot wystąpiłam na mocy decyzji SKO ponieważ do mnie nie wpłynęła informacja o złożonej skardze. Czekałam długo około 1,5 miesiąca licząc na to, że jeśli taka skarga będzie złożona to będe poinformowana. Prawnik mnie doinformował odnośnie wniosku o wstrzymaniu decyzji nie mniej jednak bardzo dziękuję za informacje bo sytuacja jest dla mnie nowa :)Nie mam żadnej informacji na temat takiego wniosku i postanowieniu o wstrzymaniu decyzji. Krus będzie robił potrącenia tej pani od grudnia na poczet zwrotu np. Jednak co będzie jeśli sąd przychyli sie do jej skargi? Sprawa się jeszcze bardziej skomplikuje. Prawnik doradził pogadać z KRUSem żeby wstrzyzmali sie z przekazaniem nam tych pieniędzy skoro mamy czas na ich odzyskanie tylko skąd ja będę wiedziec jakie jest orzeczenie sądu? Przyznam szczerze , że czuję się mocno skołowana.
julk@@@
Referent

Napisano: 09 lis 2021, 11:26

A prawnik taką opinię dał Ci na piśmie czy na gębę ? Bez opinii radcy na piśmie to ja bym nie był taki do przodu. Wiesz jest jeszcze coś takiego jak dyscyplina finansów publicznych gdzie jest art. 5 Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest: niepobranie lub niedochodzenie należności Skarbu Państwa, jednostki samorządu terytorialnego lub innej jednostki sektora finansów publicznych albo pobranie lub dochodzenie tej należności w wysokości niższej niż wynikająca z prawidłowego obliczenia.
Rozumiem twoje obawy ale uważam, że potrącenia trzeba dokonać. Jak się z tego wytłumaczysz jak WSA oddali skargę ? Nie trzeba tego od razu rozliczać tylko trzymać na koncie do wyjaśnień (przynajmniej do grudnia).
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 09 lis 2021, 13:43

Szarak pisze:
09 lis 2021, 11:26
A prawnik taką opinię dał Ci na piśmie czy na gębę ? Bez opinii radcy na piśmie to ja bym nie był taki do przodu. Wiesz jest jeszcze coś takiego jak dyscyplina finansów publicznych gdzie jest art. 5 Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest: niepobranie lub niedochodzenie należności Skarbu Państwa, jednostki samorządu terytorialnego lub innej jednostki sektora finansów publicznych albo pobranie lub dochodzenie tej należności w wysokości niższej niż wynikająca z prawidłowego obliczenia.
Rozumiem twoje obawy ale uważam, że potrącenia trzeba dokonać. Jak się z tego wytłumaczysz jak WSA oddali skargę ? Nie trzeba tego od razu rozliczać tylko trzymać na koncie do wyjaśnień (przynajmniej do grudnia).

No właśnie ja jestem tego wszystkiego świadoma niestety dziś nie dodzwoniłam się do orzecznika dziewczyna która kojarzy sprawę jedynie powiedziała mi, że ja nie musiałam być poinformowana. Potrącenia będą dokonywane przez KRUS od grudnia wiadomo koniec roku, te kwoty dotyczą 2020r. Obawiam sie tego, że my dostaniemy te pieniądze od krusu w ramach zwrotu, a sąd jednak nie oddali skargi i co wtedy? Otrzymamy je choć nie powinniśmy. Gdybam teraz mocno, ale ja mam z ta panią poważne problemy od roku. Gdyby współpracowała i nie zatajała masy rzeczy poszłoby sprawniej, a tak ciągle coś się dzieje tak jak teraz.
julk@@@
Referent

Napisano: 09 lis 2021, 14:16

Ciężka sprawa ale zdecydować musisz sama. Wiem, że zdarzały się przypadki, gdzie trzeba było pisać pisma do UW o zwrot kasy bo sąd uchylił decyzję. Tutaj ciężko przewidzieć decyzję WSA bo orzecznictwo jest rozjechane. Jedne mówią, że trzeba wydawać decyzję o NP inne, ze nie trzeba bo art.16 ust.7 jest przepisem szczególnym i ma pierwszeństwo wobec art.30. Dochodzenie NP z odsetkami a bez ma tez znaczenie. Nie wiem też jak uargumentowałaś, że Pani pobrała to w złej wierze i zataiła informacje przez twoim organem. Tu może być uchylenie proceduralne co nie oznacza, że błędnie dochodzisz NP. Dalej też nie napisałaś czy oficjalnie masz informacje o skardze do WSA i masz pod to dokumenty czy tylko wiesz słownie od Pani. Jak chcesz wstrzymać potrącenie z KRUS to przynajmniej miej pod to opinię radcy na piśmie. Ja bym nie wycofywał wniosku o potrącenie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 09 lis 2021, 15:15

Szarak pisze:
09 lis 2021, 14:16
Ciężka sprawa ale zdecydować musisz sama. Wiem, że zdarzały się przypadki, gdzie trzeba było pisać pisma do UW o zwrot kasy bo sąd uchylił decyzję. Tutaj ciężko przewidzieć decyzję WSA bo orzecznictwo jest rozjechane. Jedne mówią, że trzeba wydawać decyzję o NP inne, ze nie trzeba bo art.16 ust.7 jest przepisem szczególnym i ma pierwszeństwo wobec art.30. Dochodzenie NP z odsetkami a bez ma tez znaczenie. Nie wiem też jak uargumentowałaś, że Pani pobrała to w złej wierze i zataiła informacje przez twoim organem. Tu może być uchylenie proceduralne co nie oznacza, że błędnie dochodzisz NP. Dalej też nie napisałaś czy oficjalnie masz informacje o skardze do WSA i masz pod to dokumenty czy tylko wiesz słownie od Pani. Jak chcesz wstrzymać potrącenie z KRUS to przynajmniej miej pod to opinię radcy na piśmie. Ja bym nie wycofywał wniosku o potrącenie.
Sko niczego mi nie zarzuciło stwierdzili, że nie przysługuje zasiłek pielęgnacyjny osobie której przyznano prawo do dodatku pielęgnacyjnego. Ta Pani odwoływała się i od uchylenia decyzji przyznającej i od tej o NP.Informację o skardze mam już oficjalną ta kobieta przysłała mi kopie tej skargi oraz potwierdzenie nadania na poczcie. Wszystko w terminie. Ja tez nie wycofam wniosku o zwrot aczkolwiek miałam nadzieję, że może jest jakaś furtka, która rozwiąże sytuacje bo wolałabym nie wnioskować potem do UW o pieniądze jakby co. Zadzwonię jutro jeszcze raz do mojego SKO żeby wykorzystać już wszystkie opcje doinformowania się :)
julk@@@
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x