wniosek składa ojciec- z matką brak kontaktu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 22 gru 2020, 11:06

Witam. Pierwsza moja taka sytuacja. Małżeństwo w trakcie rozwodu,żadnego wyroku ani ustanowienia opieki. 500 plus na dwoje dzieci brała matka bo dzieci z nią mieszkały. Matka przeprowadza się na teren innej gminy. Przekazałam informacje do dalszej realizacji do gminy właściwej. Po paru miesiącach dzieci wróciły od matki na nasz teren. Zajmuje się nimi ojciec no i ojciec zgłosił w tamtej gminie że żona nie opiekuje się dziećmi i że dzieci mieszkają z nim ..Ojciec złożył wniosek o 500 plus w październiku na dzieci. Wywiad na początku listopada na terenie naszej gminy faktycznie potwierdził sprawowanie opieki przez ojca. wysłaliśmy pismo 5 listopada do tamtej gminy o ustalenie faktycznego stanu i poinformowaliśmy o naszych ustaleniach( że dzieci są na terenie naszej gminy i i ojciec sprawuje opiekę. Panu przedłużyłam termin załatwienia sprawy ( bo wniosek od niego wpłynął 26.10) do końca roku. Dziś otrzymałam pismo z tamtego ośrodka że od 28.10 do dnia dzisiejszego nie udało się przeprowadzić wywiadu (w załączeniu pismo pracownika socjalnego )że dwukrotnie awizowano wezwanie, że nie zastano w miejscu zamieszkania i brak kontaktu z matką dzieci. Co robić ?? Tamta gmina że niby wstrzymała wypłatę chyba za listopad i grudzień ( ale nie mam tego na piśmie). Ale nadal nie ma jasnej sytuacji i mi nie dał odpowiedzi odnośnie sprawowania opieki bo nie ma możliwości tego ustalić. Wiem ,że dzieci mieszkają z ojcem na terenie mojej gminy? Co powinnam teraz zrobić? Proszę o podpowiedź., Bardzo proszę.....żebym mogła mieć spokojną głowę na święta.
grosiki
Referent
Od: 10 maja 2017, 10:27
Zajmuję się: św

Napisano: 22 gru 2020, 12:11

Ważne jest czy któreś z rodziców złożyło wniosek o zabezpieczenie roszczenia dotyczące ustalenia, który z rodziców ma sprawować opiekę. Jeśli taki wniosek został złożony, to trzeba czekać (wstrzymać wypłatę świadczenia) do czasu ustalenia tej opieki przez sąd. Zapytaj Pana czy on złożył, albo żona. Bo jeśli żona, i sąd jej przyzna opiekę, to Pan nie powinien pobierać świadczenia (u nas ojciec zabrał dziecko matce, a był taki wniosek złożony przez matkę i ojca, wniosek matki sąd przyjął, wniosek ojca sąd odrzucił, co skutkowało tym, że Pan ma nienależnie pobrane (samowolnie zabrał dziecko do siebie a nie odwołał się od wyroku). Jeśli sprawa toczy się tylko o rozwód, bez orzekania o opiece... to jeśli wywiad środowiskowy potwierdzi, to Pan może pobierać na dzieci. W tej drugiej gminie gdzie pobierała matka to uchylenie (niemożność przeprowadzenia wywiadu w miejscu zamieszkania matki) i nie stawienie się do złożenia wyjaśnień.
agawa
Referent
Od: 16 gru 2016, 13:04
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x