Mi się wydaje że powinna złożyć jeden wniosek na 5 dzieci jeżeli sprawuję opiekę i mają wymagane orzeczenia.
1) świadczenie pielęgnacyjne 2988 zł
2) podwyższenie kwoty świadczenia pielęgnacyjnego na drugie dziecko 2988 zł
3) podwyższenie kwoty świadczenia pielęgnacyjnego na kolejne dziecko 2988 zł
itd.
Mam trzech niepełnosprawnych synów w wieku 5 lat, 9 lat i 11 lat. Czy po zmianach od 1 stycznia 2024 r. mogę pobierać trzy świadczenia pielęgnacyjne na każdego z nich, jeżeli synowie legitymują się wymaganymi orzeczeniami o niepełnosprawności.
Zgodnie z obowiązującymi od 1 stycznia 2024 r. nowymi warunkami przyznawania świadczenia pielęgnacyjnego, w przypadku gdy rodzic lub inny uprawniony opiekun sprawuje opiekę nad więcej niż jedną osobą niepełnosprawną w wieku do ukończenia 18 r. życia, będzie mógł otrzymywać jedno świadczenie pielęgnacyjne - jednak jego wysokość będzie podwyższona po 100 % na drugą i na każdą kolejną osobę niepełnosprawną, nad którą sprawuje opiekę.
W związku z powyższym, w opisanym przypadku rodzic będzie mógł otrzymywać świadczenie pielęgnacyjne w wysokości 8964 zł miesięcznie z tytułu opieki nad trojgiem niepełnosprawnych dzieci, tj. 2988 zł podwyższone 2 razy po 100% (2988 zł + 2988 zł +2988 zł).