wniosek w tej samej sprawie rostrzygniętej wcześniej decyzją - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 30 kwie 2018, 11:12

Witam. Mam Panią ( dosyć problematyczną) złożyła w tamtym roku w sierpniu wniosek na 500 +, dostała odmowę, odwołała się, SKO w styczniu podtrzymało naszą decyzję, dokumenty jeszcze nie wróciły, dziś Pani znowu przyszła i złożyła wniosek na 500, pisząc oświadczenie, że sytuacja finansowa nie uległa zmianie ( wiem, bez sensu jest składanie wniosku skoro nic się nie zmieniło, ale Pani się uparła)
no i co teraz ? Jak robicie?
czytałam, że powinno być postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania, ze względu na istniejące rozstrzygnięcie w tej sprawie ( wiadomo, nie można rozstrzygać dwa razy w tej samej sprawie, tym bardziej, że nie zmieniła się sytuacja dochodowa.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 30 kwie 2018, 11:29

Decyzja organu rozstrzygająca ponownie sprawę wcześniej rozstrzygniętą inną ostateczną decyzją tego organu byłaby dotknięta wadą określoną w art. 156 § 3 k.p.a., który stanowi, że organ administracji publicznej stwierdza nieważność decyzji, która (...) dotyczy sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną.
Zgodnie z art. 61a § 1k.p.a. gdy żądanie, o którym mowa w art. 61, zostało wniesione przez osobę niebędącą stroną lub z innych uzasadnionych przyczyn postępowanie nie może być wszczęte, organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania.
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x