WNIOSEK ZDO
Re: WNIOSEK ZDO
we wniosku Wardach cześć III rolnik ma oświadczyć :
Oświadczam, że w okresie od 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy oraz od dnia wejścia w życie ustawy :
- jestem/był-em/-am rolnikiem, prowadzę gospodarstwo rolne od dnia .........
- zaprzestał-em/-am prowadzenia gospodarstwa rolnego, wykonywania prac w gospodarstwie rolnym od dnia : .........
-jestem/był-em/am małżonkiem rolnika, domownikiem, pracuję w gospodarstwie rolnym od dnia ..............
- jestem/był-em/am małżonkiem rolnika, domownikiem, zaprzestałem/-am prowadzenia gospodarstwa rolnego, wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym od dnia..........
jakie daty należy wpisywać, nie rozumie sensu tych dat
Oświadczam, że w okresie od 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy oraz od dnia wejścia w życie ustawy :
- zaprzestał-em/-am prowadzenia gospodarstwa rolnego, wykonywania prac w gospodarstwie rolnym od dnia : .........
-jestem/był-em/am małżonkiem rolnika, domownikiem, pracuję w gospodarstwie rolnym od dnia ..............
- jestem/był-em/am małżonkiem rolnika, domownikiem, zaprzestałem/-am prowadzenia gospodarstwa rolnego, wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym od dnia..........
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jak dla mnie zgodne ze stanem faktycznymala999 pisze:jakie daty należy wpisywać

Walka z wiatrakami since 1998.
Ja też .ala999 pisze:we wniosku Wardach cześć III rolnik ma oświadczyć :
W całej ustawie nie ma zapisu o podawaniu dat . Jest natomiast "zaprzestaję pracy/prowadzenia".
Jak rolnik poprosi o podstawę , co mu powiesz ? Przecież on może dołączyć swoje podpisane oświadczenie , w treści zgodnej z ustawą . Odmówisz przyjęcia ? Nie twórz dodatkowych wymagań , jeżeli ustawa ich nie wymaga .
Jak ktoś kiedyś powiedział : "nadgorliwość jest niekiedy gorsza od faszyzmu" .
Mam trochę czasu wieczorem . Przeglądam to forum , bo należę też do tych , co im zabrali ŚP , a teraz chcą oddać .
Mnie babcia zawsze mówiła , "nie podpisuj nic , czego nie rozumiesz" . Żeby zrozumieć co będę podpisywał, przeczytałem uważnie interesującą mnie ustawę , a kilka razy Art.3 . . Dlatego nieśmiało chciałem się zapytać .Np. dlaczego rolniczka czy jej małżonek ma pisać od kiedy jest właścicielem gosp.rol. lub od kiedy pracuje ? Do czego to jest potrzebne pracownikowi ? Co więcej , nie mogę się tam doczytać w ogóle wymogu wpisania jakiejś daty . Pomyślałem sobie :czytać ze zrozumieniem , nauczyłem się jakieś 50 lat temu i może ze mną jest już coś nie tak , może mam felerne okulary . Dałem więc ustawę do przeczytania kuzynowi studentowi ostatniego roku prawa . Po przeczytaniu zapytał się . Wujek kto tam pracuje w tych ośrodkach pomocy ? Dlaczego tworzą nowe wymogi , nie zapisane w ustawie ? Dlaczego rzucają ludziom kłody pod nogi . a nie pomagają ? Ja , prosty człowiek , nie umiałem odpowiedzieć na te pytania . Może ktoś na forum spróbuje .
Na koniec , dostałem radę , jeżeli nie zrozumiem treści wniosku/oświadczenia , a pracownik nie wyjaśni podstaw do jej zawarcia w dokumentach, abym zaniósł swój wniosek do OPS , ze swoimi oświadczeniami zgodnymi z wymogami ustawy . Ustawa tego nie zabrania . Chyba ma rację , ale w takim razie , w jakim celu zatrudniają tam nie umiejących czytać ze zrozumieniem .
Mnie babcia zawsze mówiła , "nie podpisuj nic , czego nie rozumiesz" . Żeby zrozumieć co będę podpisywał, przeczytałem uważnie interesującą mnie ustawę , a kilka razy Art.3 . . Dlatego nieśmiało chciałem się zapytać .Np. dlaczego rolniczka czy jej małżonek ma pisać od kiedy jest właścicielem gosp.rol. lub od kiedy pracuje ? Do czego to jest potrzebne pracownikowi ? Co więcej , nie mogę się tam doczytać w ogóle wymogu wpisania jakiejś daty . Pomyślałem sobie :czytać ze zrozumieniem , nauczyłem się jakieś 50 lat temu i może ze mną jest już coś nie tak , może mam felerne okulary . Dałem więc ustawę do przeczytania kuzynowi studentowi ostatniego roku prawa . Po przeczytaniu zapytał się . Wujek kto tam pracuje w tych ośrodkach pomocy ? Dlaczego tworzą nowe wymogi , nie zapisane w ustawie ? Dlaczego rzucają ludziom kłody pod nogi . a nie pomagają ? Ja , prosty człowiek , nie umiałem odpowiedzieć na te pytania . Może ktoś na forum spróbuje .
Na koniec , dostałem radę , jeżeli nie zrozumiem treści wniosku/oświadczenia , a pracownik nie wyjaśni podstaw do jej zawarcia w dokumentach, abym zaniósł swój wniosek do OPS , ze swoimi oświadczeniami zgodnymi z wymogami ustawy . Ustawa tego nie zabrania . Chyba ma rację , ale w takim razie , w jakim celu zatrudniają tam nie umiejących czytać ze zrozumieniem .
I jeszcze jedno . Kto to jest małżonek rolnika , będący rolnikiem ? Czy ktoś taki jest wymieniony w ustawie ?
Nie , bo to po prostu "rolnik" .
Nie , bo to po prostu "rolnik" .
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No to jeszcze parę razy musisz przeczytać bo nie ogarniasz.dziadek pisze:żeby zrozumieć co będę podpisywał, przeczytałem uważnie interesującą mnie ustawę , a kilka razy Art.3
Ja mógłbym to samo odpisać .
Mądrzejsi ode mnie nie ogarniają . Tu czytanie już nic nie da . Dlatego najlepiej byłoby udzielić odpowiedzi , na moje pytania . Podpartych przepisami z ustawy .Tylko tyle , nic więcej . Wymysły , domysły , dowolna interpretacja urzędnika , itp. mnie nie interesują . Sztuką nie jest , nie popełniać błędów . Sztuką jest przyznanie się do nich . Może ja i nie tylko nie mamy racji ?
Mądrzejsi ode mnie nie ogarniają . Tu czytanie już nic nie da . Dlatego najlepiej byłoby udzielić odpowiedzi , na moje pytania . Podpartych przepisami z ustawy .Tylko tyle , nic więcej . Wymysły , domysły , dowolna interpretacja urzędnika , itp. mnie nie interesują . Sztuką nie jest , nie popełniać błędów . Sztuką jest przyznanie się do nich . Może ja i nie tylko nie mamy racji ?
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Zanim się weźmiesz za interpretowanie ustaw, poczytaj sobie o zasadach poprawnej pisowni.
Może i słuszna , ale złośliwość . A gdzie odpowiedzi na pytania ?Iks pisze:Zanim się weźmiesz za interpretowanie ustaw, poczytaj sobie o zasadach poprawnej pisowni.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
OK.
Jasne, że nie. Ale pracownik może Cię zobowiązać do uzupełnienia wniosku / wysłać wezwanie do uzupełnienia, jeśli nie spełnia wymogów formalnych pod rygorem pozostawienia Twojego wniosku bez rozpatrzenia.
Nie ma takiego wymogu w ustawie, a więc nie musi.dziadek pisze:dlaczego rolniczka czy jej małżonek ma pisać od kiedy jest właścicielem gosp.rol. lub od kiedy pracuje ?
Nie wiem. Mnie by nie było potrzebne do niczego.dziadek pisze:Do czego to jest potrzebne pracownikowi ?
Czytaj ze zrozumieniem ustawę.dziadek pisze:nie mogę się tam doczytać w ogóle wymogu wpisania jakiejś daty .
Różnie.dziadek pisze: kto tam pracuje w tych ośrodkach pomocy ?
Niektórzy je tworzą faktycznie. Ale jeżeli chodzi o podanie daty od kiedy nie prowadzi gospodarstwa, to jak dla mnie wynika to wprost z ustawy.dziadek pisze:Dlaczego tworzą nowe wymogi , nie zapisane w ustawie ?
Laik łatwo może popełnić ten błąd w ocenie postępowania urzędnika. Rzetelny urzędnik stosuje przepisy w formie w jakiej obowiązują i prowadzi postępowanie w sposób dokładny, rzetelny i wyczerpujący. Wymaga dokumentów na potwierdzenie faktów które są niezbędne dla prawidłowego rozstrzygnięcia. Dla niektórych pewne działania mogą wydawać się niepotrzebne, ale z reguły nie są. Drugim często popełnianym błędem jest mylenie świadczeń rodzinnych z pomocą społeczną i urzędnika który je realizuje z pracownikiem socjalnym.dziadek pisze:Dlaczego rzucają ludziom kłody pod nogi . a nie pomagają ?
dziadek pisze:abym zaniósł swój wniosek do OPS , ze swoimi oświadczeniami zgodnymi z wymogami ustawy . Ustawa tego nie zabrania .
Jasne, że nie. Ale pracownik może Cię zobowiązać do uzupełnienia wniosku / wysłać wezwanie do uzupełnienia, jeśli nie spełnia wymogów formalnych pod rygorem pozostawienia Twojego wniosku bez rozpatrzenia.
Sam tego nie wiem.dziadek pisze:w jakim celu zatrudniają tam nie umiejących czytać ze zrozumieniem .
Oprócz WNIOSEK ZDO - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
poprawka sygnity?
sygnity a podwyżki
(ŚP) piszecie w dec. o WALORYZACJI
Zgon Podopiecznego dokładnie w połowie miesiaca
nienależnie pobrany ZDo PILNE
WYWIAD DO ZALEGŁYCH
podwyżka świadczenia pielęgnacyjnego
ZDO a zasiłek stały
CO Z ROLNIKAMI DO ZDO?
Pytania o ZDO