wniosek ZUS o sytuację dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 sie 2017, 8:41

mam wniosek ZUS o udostępnienie danych dłużnika dotyczących sytuacji materialnej, zdrowotnej , rodzinnej i źródeł utrzymania (dłużnik chce tam umorzenia FA w likwidacji). nie posiadam takich danych gdyż wierzycielka od 4 lat nie pobiera już FA i ostatni wywiad mam z maja 2013.
w podstawie prawnej powołują sie na art. 65 ustawy o swiadczeniach rodzinnych
Art. 65. Sprawy o świadczenia z funduszu, do których prawo powstało do dnia wejścia w życie ustawy, podlegają rozpatrzeniu na zasadach i w trybie określonych w dotychczasowych przepisach.
oraz art. 9 ustawy z dnia 18.07.1974. o funduszu alimentacyjnym
Art. 9. Osoby pobierające świadczenia z funduszu alimentacyjnego, a także osoby zobowiązane do świadczeń alimentacyjnych na rzecz tych osób oraz inne osoby, jak również organy egzekucyjne, instytucje publiczne i organizacje społeczne obowiązane są do udzielania na żądanie ZUS wyjaśnień oraz informacji co do okoliczności mających wpływ na wypłatę świadczeń z tego funduszu.

wydaje mi się że nie mam podstawy żeby wezwać dłużnika na wywiad. może pismo powinni być skierowane do pracowników socjalnych?
gonia789
Referent
Od: 10 mar 2017, 10:07
Zajmuję się: ŚR, FA, DO, DW, ŹC, DE, CP ...

Napisano: 22 sie 2017, 13:47

a dlaczego takie pismo trafiło do Ciebie a nie do pracownika socjalnego? Choćbyś go wezwała na wywiad (choć nie wiem na jakiej podstawie możesz to zrobić) to ZUSowi raczej chodzi o zbadanie sytuacji poprzez wywiad tzw. środowiskowy (jak się robi w pomocy społecznej badając sytuację do innych OPS, Sądu itd, a nie poprzez wywiad alimentacyjny.
Gocha85
Stażysta
Od: 08 kwie 2014, 12:26
Zajmuję się:

Napisano: 23 sie 2017, 18:47

przydzielono do mnie bo w treści widniało słowo dłużnik alimentacyjny i fundusz alimentacyjny.
Czyli daję to socjalnym.
Dzięki.
gonia789
Referent
Od: 10 mar 2017, 10:07
Zajmuję się: ŚR, FA, DO, DW, ŹC, DE, CP ...

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x