ankawh pisze: ↑06 gru 2022, 21:29Jeśli postępowanie nie zostało zakończone to należy je nadal prowadzić. Przed 3 listopada drugi wniosek bez rozpoznania wysyłaliśmy informację poleconym bez potwierdzenia. Po 3 listopada wzywałam do uzupełnienia dokumentacji, jeśli z tego samego adresu to czy jest wyodrębnienie lokalu czy też nadanie numeru. Do tego deklaracja śmieciowa czy jest jedna czy dwie. Na kogo są rachunki itd. W końcu wywiad i albo przyznać albo odmówić. Miałam sytuację gdzie na jednej działce dwa budynki, dwa piece, dwa gospodarstwa, ale jeden licznik na wodę, jedna deklaracja na śmieci, rachunki na jedną osobę. Odmawiam bo nie ma dwóch gospodarstw, czekam na odwołanie.
Jak nie ma dwóch gospodarstw? uznajesz ze w dwóch oddzielnych budynkach ludzie razem zamieszkują i gospodarują? W wielu gminach co do zasady jest jedna deklaracja śmieciowa na właściciela, jeden rachubnek na wode czy prad na własciciea przyłącza, i ten ktos mmieszkajacy "u kogos" nigdy ma nie miac mozliwosci otrzymac dodatku bo nie jest włascicielem niczego? Nadac nr tez nie moze bo bie jest włascicielem. Nie wiem czy o to chodziło ustawodawcy aby tylko włascielele nieruchomosci otrzymywali wsparcie...ankawh pisze: ↑06 gru 2022, 21:29Jeśli postępowanie nie zostało zakończone to należy je nadal prowadzić. Przed 3 listopada drugi wniosek bez rozpoznania wysyłaliśmy informację poleconym bez potwierdzenia. Po 3 listopada wzywałam do uzupełnienia dokumentacji, jeśli z tego samego adresu to czy jest wyodrębnienie lokalu czy też nadanie numeru. Do tego deklaracja śmieciowa czy jest jedna czy dwie. Na kogo są rachunki itd. W końcu wywiad i albo przyznać albo odmówić. Miałam sytuację gdzie na jednej działce dwa budynki, dwa piece, dwa gospodarstwa, ale jeden licznik na wodę, jedna deklaracja na śmieci, rachunki na jedną osobę. Odmawiam bo nie ma dwóch gospodarstw, czekam na odwołanie.
Jeśli w jednym z tych budynków mieszka rodzina i nikt z członków tego gospodarstwa nie jest właścicielem tej nieruchomości to nie mogą wystąpić o nadanie numeru. Z Ustawy też nie wynika, żeby było wymagane wszczęcie tej procedury. Ustaliłaś, że nie są to odrębne gospodarstwa ? czyli idziesz za ciosem i jeśli mieli przyznany wniosek osłonowy to żądasz jego zwrotu ?ankawh pisze: ↑07 gru 2022, 20:50Właściciel może nadać numer, ale tego nie zrobił i nie zamierzał, to również jest podstawa do odmowy, nie że nie zdążyli, tylko nie mieli takiego zamiaru. Pisałam już w innym wpisie te oddzielne gospodarstwa mają jedno konto, wnioski wypełniane przez jedną osobę, taki sam adres mailowy. Taka była opinia radcy, tak zrobiłam i czekam na odwołanie.
Dobrze, że chociaż odmowę dostali i mają od czego się odwołać. Patrząc na wiele Ośrodków, wnioski zostaną bez rozpoznania właśnie z powodu takiego kuriozalnego rozpatrywania: umowy śmieciowe czy liczniki............kalina.malina pisze: ↑08 gru 2022, 9:53Jak można żądać od właściciela który nie jest strona postępowania żeby cokolwiek robił w nie swojej sprawie.