wnioskodawca zmarł po I racie - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 kwie 2022, 8:32

wnioskodawca zmarł po 1 racie. W składzie rodziny jest jeszcze matka. Co dalej wypłacamy czy nie
gopsz3
Stażysta
Od: 05 sty 2015, 11:51
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2022, 10:22

Niestety mam ten sam problem i znikąd pomocy. Przypuszczam, że wypłacić już nie możemy bo wnioskodawca nie żyje. Ale czy osoba ze składu rodziny (u mnie jet to żona wnioskodawcy) może złożyć nowy wniosek? Zamierza to zrobić. Jeśli to zrobi to jak z nim postąpić?
Inspektor81
Praktykant
Od: 14 maja 2021, 10:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 19 kwie 2022, 9:08

35. W jaki sposób przeprowadzić postępowanie administracyjne w sytuacji, kiedy
wnioskodawca, który miał w marcu 2022 r. wypłaconą pierwszą transzę dodatku
osłonowego zmarł w kolejnym miesiącu. Istotne, że był on w składzie gospodarstwa
wieloosobowego. Komu w takim przypadku wypłacić drugą transzę? Czy kolejna osoba ze
wspólnego gospodarstwa domowego składa następny wniosek? Jeśli tak, to jaka kwota
dodatku osłonowego powinna być wypłacona tej osobie? Czy cała kwota w pełnej wysokości
z kolejnego wniosku, czy połowa kwoty z przyznanego dodatku osłonowego z pierwszego
wniosku?
Odpowiedź:
Jeżeli dodatek osłonowy został przyznany na rzecz gospodarstwa domowego wieloosobowego
– dodatek ten jest wypłacany bez względu na śmierć wnioskodawcy, czyli w tym przypadku
druga rata. Jeżeli natomiast wnioskodawca tworzył jednoosobowe gospodarstwo domowe,
wówczas druga rata dodatku osłonowego nie powinna zostać wypłacona.

To jest wyjaśnienie z ministerstwa klimatu, które dziś otrzymaliśmy
gopsz3
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2022, 9:22

na konto parafii chyba ta wypłata....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 19 kwie 2022, 10:00

tez mi to nie pasuje ale tak uważa ministerstwo klimatu wiec ja sie do tego zastosuje.
gopsz3
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x