wójt złożył o 500+ kto ma wydać decyzję i wypłacać świadczen - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 12 maja 2016, 11:58

u nas była taka sytuacja i gmina, która wydała decyzje wyznaczyła nas czyli organ właściwy do wypłaty było to zawarte czarno na białym w decyzji- jeden egzemplarz do nas a drugi do wójta
Tayfel
Praktykant
Od: 09 mar 2016, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2016, 10:03

moim zdaniem sprawa jasna. jak piszesz do sko o "wyłączenie organu administracyjnego ze sprawy" to SKO wyłącza organ ze sprawy i odpisuje ( cytuję pismno które otrzymaliśmy) " wyznaczam organ właściwy do załatwienia sprawy z wniosku pana..... o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na dziecko...... " kropka. chyba jasne kto wypłaca i kto jest organem własciw2ym po takim postanowieniu :)
Też takie pismo otrzymaliscie? miłego!
marwikka

Napisano: 21 cze 2016, 10:59

wypłaca gmina w której mieszka wójt
ola2

Napisano: 21 cze 2016, 11:39

możesz podać przepis z którego to wynika. mam podobną syt. z góry dzięki.
birdy

Napisano: 21 cze 2016, 13:28

u nas jest podobny problem. Po rozmowach z SKO wiemy że wyplate ma robic organ właściwy, my tylko wydajemy decyzje. Bardzo prosze o pomoc jak napisać w uzasadnieniu kto ma robic wypłate i jak to technicznie rozwiazac w systemie bo przy wydawaniu decyzji u nas autmatycznie robi plan wyplat. Amy nie wypłacamy. Czy ktos pomoże?
kasia88
Praktykant
Od: 03 gru 2015, 13:42
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2016, 14:42

to kto jest organem własciwym po postanowieniu SKO? gmina gdzie wójt mieszka? czy gmina z postanowienia?
wydaje mi sie ze sko wyznacza organ własciwy, tak jak pisałam : " wyznaczam organ właściwy do załatwienia sprawy z wniosku pana..... o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na dziecko...... "

wypowie się ktoś jeszcze jak to rozumiec?
marwika

Napisano: 21 cze 2016, 14:48

organ właściwy z tego pisma to nie organ właściwy w rozumieniu naszej ustawy ;)
w ustawie jest "organ właściwy" a w piśmie "organ" właściwy do załatwuienia tej konkretnej sprawy :D i załatwienie dokonuje się w momencie wydania decyzji
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 22 cze 2016, 7:31

Po rozmowie z SKO - polecili jeszcze zasięgnąć opinii radcy prawnego - wszyscy mówią, że płaci gmina, z której jest wójt.
SKO wyłącza organ do załatwienia sprawy, a załatwienie sprawy kończy się wydaniem decyzji.
W programie weszłam na plan wypłat i wstrzymałam realizację.
W decyzji w uwagach pod wypłatami zamieściłam, że wypłaty wg harmonogramu organu właściwego.

Takim pisemkiem przekazałam decyzję wójtowi i organowi właściwemu.

W związku z postanowieniem Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ............. znak SKO – ............ z dnia ................ r. w przedmiocie wyznaczenia Wójta Gminy ............. jako organ właściwy do załatwienia sprawy dotyczącej rozpatrzenia wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego, w załączeniu przesyłam decyzję w przedmiotowej sprawie.
Zyta87
Referent
Od: 14 kwie 2016, 8:50
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO

Napisano: 22 cze 2016, 8:45

u mnie SKO napisało że pani xx jest bratową wójt gminy ościennej i podlega on wyłączeniu od udziału w postępowaniu o wypłatę wnioskowanego świadczenia na mocy art. 24 par. 1 pkt 2 KPA
gasiak

Napisano: 15 lip 2016, 13:23

ja mam być organem wypłacającym
jak wprowadzić do systemu (Sygnity)taka decyzję?
atram1

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem