Wózek inwalidzki - mieszkaniec DPS - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 kwie 2021, 10:21

Witam, ile można maksymalnie przyznać dofinansowania z ortopedycznych dla mieszkańca DPS na wózek inwalidzki specjalny ( refundacja z NFZ 3000 zł bez wymaganego udziału własnego)?
marta2005
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 9:23
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 20 kwie 2021, 13:51

Zgodnie z art. 58 ust.1 ustawy z 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej wydatki związane z zapewnieniem całodobowej opieki mieszkańcom oraz zaspokajaniem ich niezbędnych potrzeb bytowych i społecznych w całości pokrywa dom pomocy społecznej. W przypadku zakupu przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych DPS jest zobowiązany pokryć koszty udziału własnego pensjonariusza do wysokości ustalonego w przepisach odrębnych limitu. W tej sytuacji pensjonariusz nie może ubiegać się o dofinansowanie ze środków PFRON, gdyż koszty związane z zakupem przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych do wysokości ustanowionego limitu pokrywa DPS, Obowiązek ten został określony w art. 58 ust. 3 ustawy o pomocy społecznej.
olapcpr
Praktykant
Od: 25 lip 2019, 7:47
Zajmuję się: AA

Napisano: 20 kwie 2021, 14:05

Do powyższego cytatu wypadałoby dodać jeszcze to:

"W przypadku, gdy cena zakupu ww. środków lub przedmiotów byłaby wyższa od ustalonego limitu – kwota będąca różnicą może być dofinansowana ze środków PFRON wg zasad określonych w § 13 ust. 3 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25 czerwca 2002r. w sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (Dz. U. z 2015 r., poz. 926 z późn. zm.)."

Więc przykładowo:
1) aparat słuchowy - limit 1.000 zł, NFZ 700 zł, DPS 300 zł, resztę PFRON (zgodnie z rozporządzeniem oraz ewentualnymi wewnętrznymi regulaminami jednostki).

2) wózek inwalidzki specjalny - limit 3.000 zł, NFZ 3.000 zł, DPS 0 zł, resztę PFRON (maksymalnie 4.500 zł).

Tak to widzę ja :)
Milosz90
Referent
Od: 06 mar 2020, 9:00
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd

Napisano: 21 kwie 2021, 11:21

Dzięki. Też mi się tak właśnie wydawało, ale chciałam się upewnić :) Sprawa jest prosta, jeśli NFZ wymaga udziału własnego i refundacja na jakis przedmiot wynosi np. 70%. Z wózkiem miałam małe wątpliwości :)
marta2005
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 9:23
Zajmuję się: PFRON

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem