wpis do CEEB po 11 sierpnia - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 12 wrz 2022, 20:07

witam

Weryfikując wnioski o dodatek weglowy bardzo dużo mamy osób które nie złożyło deklaracji.Czy przysługuje dodatek weglowy wszystkim tym którzy zapomnieli o złożeniu deklaracji i składają je już po 11 sierpnia? nie wiem jak rozumiec zmieniany art:
Dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym w przypadku gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi, wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438, 1561 i 1576), do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu – w przypadku głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy.”.

no że nowe domy rozumiem, zmiana żródła ogrzewania też może sie zdarzyc ale co z wnioskami tych co przegapili złoże nie deklaracji?
Art. 27g. 1. Właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta,
burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania
paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej
„deklaracją”, w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła
lub źródła spalania paliw
.

wnioskodawca mieszka w domu 20 lat, zapomniał złożyc deklaracji składa teraz, to nie jest pierwsze uruchomienie tego zródła.
co z tymi wniskami?
beta00
Praktykant
Od: 19 maja 2017, 14:36
Zajmuję się: św

Napisano: 12 wrz 2022, 22:47

... do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu – w przypadku głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy.” - tu chyba chodzi o deklaracje, które zostaną złożone pierwszy raz, pomimo przekroczonego terminu (tj. obowiązek był do 30.06.2022r.)
gucioo
Referent
Od: 09 cze 2017, 13:05
Zajmuję się: SR

Napisano: 13 wrz 2022, 18:27

gucioo pisze:
12 wrz 2022, 22:47
... do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu – w przypadku głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy.” - tu chyba chodzi o deklaracje, które zostaną złożone pierwszy raz, pomimo przekroczonego terminu (tj. obowiązek był do 30.06.2022r.)
A nie o całkiem nowe źródło ogrzewania, na zgłoszenie którego mają 14 dni od zainstalowania/uruchomienia?
Bo na logikę wyjdzie, że ci co złożyli deklarację w terminie, ale źle itp. nic nie dostaną, a spóźnialscy zamiast kary - nagrodę?
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Napisano: 13 wrz 2022, 19:07

widze ze nie tylko ja mam wątpliwości,
beta00
Praktykant
Od: 19 maja 2017, 14:36
Zajmuję się: św

Napisano: 13 wrz 2022, 21:15

svenska pisze:
13 wrz 2022, 18:27
gucioo pisze:
12 wrz 2022, 22:47
A nie o całkiem nowe źródło ogrzewania, na zgłoszenie którego mają 14 dni od zainstalowania/uruchomienia?
Bo na logikę wyjdzie, że ci co złożyli deklarację w terminie, ale źle itp. nic nie dostaną, a spóźnialscy zamiast kary - nagrodę?
czy to ministerstwo robi coś logicznie :?: nie wiem :?:

ja w ustawie widzę zapis:
... do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu – w przypadku głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy - i nie ma tu zapisu
... albo po tym dniu – w przypadku głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy w przypadku pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła lub źródła spalania paliw. - tego zapisu mi brakuje
też jestem w kropce... co ministerstwo miało na myśli :shock:
gucioo
Referent
Od: 09 cze 2017, 13:05
Zajmuję się: SR

Napisano: 13 wrz 2022, 21:46

Taką interpretację znalazłam na Inforze (ale czy toto wiarygodne...)
Po nowelizacji wpisy korygujące mają znaczenie prawne tylko do daty 11 sierpnia 2022 r. Po tej dacie gmina rozpatrując wniosek o dodatek węglowy, uzna wpis do CEEB tylko dla nowych domów.

Przykład 1. Od 10 sierpnia 2022 r. rodzina mieszka w swoim nowym domu. Wniosek o wpis pieca węglowego do CEEB nosi datę 19 sierpnia 2022 r. (termin na złożenie deklaracji, to 14 dni od rozpoczęcia korzystania z pieca). Rodzina zamieszkująca dom, ma prawo do dodatku węglowego, gdyż jej zgłoszenie pieca związane jest z pierwszym jego uruchomieniem. Zgłoszenie nie jest korektą deklaracji CEEB.

Przykład 2. 10-letni dom może być ogrzewany gazem i węglem. Główne źródło ogrzewania, to gaz (według wpisu w CEEB). 15 sierpnia 2022 r. została zmieniona deklaracja CEEB. Na tej podstawie w CEEB jest adnotacja, że głównym źródłem ciepła jest piec węglowy. Korekta miała miejsce po 11 sierpnia 2022 r. Dlatego rodzina nie ma prawa do dodatku węglowego. Gmina na potrzeby rozpatrywania wniosku o dodatek węglowy przyjmie, że dom ogrzewany jest gazem.
Jeśli tak rozumieć ustawodawcę, to ma to sens - brak kasy dla spóźnialskich z deklaracją do CEEB. Mieli masę czasu i przedłużenie o miesiąc - nie zdążyli - nie ma dodatków.
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Napisano: 14 wrz 2022, 8:15

Pytanie brzmi: jak udowodnisz spóźnialskim, że są spóźnialscy, a nie że pierwszy raz uruchamiają źródło ogrzewania? Każdy Wam powie, ze uruchomiają pierwszy raz....
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Napisano: 14 wrz 2022, 8:40

a co z deklaracjami modyfikowanymi po 11 sierpnia. Modyfikacja polega tylko na zaznaczeniu eksploatacji, zainstalowaniu lub CO. Czy w takim przypadku też odmowa. Przecież jak porównamy deklaracje to widzimy dlaczego była modyfikowana. Przez takie ,,pierdoły" niektórzy też nie dostaną. To jest niesprawiedliwe bo przecież zgłosili w czasie piec tylko zabrakło np. jednego krzyżyka. takich to mamy pełno
karnas1
Stażysta
Od: 13 maja 2016, 17:02
Zajmuję się: DO DW

Napisano: 14 wrz 2022, 8:56

Marek1992 pisze:
14 wrz 2022, 8:15
Pytanie brzmi: jak udowodnisz spóźnialskim, że są spóźnialscy, a nie że pierwszy raz uruchamiają źródło ogrzewania? Każdy Wam powie, ze uruchomiają pierwszy raz....

Powinno być zaznaczone że deklaracja dotyczy źródła ciepła/spalania paliw uruchomionego po 1 lipca 2021r., a najpewniej nie mają tego odznaczonego.
Sawa81
Praktykant
Od: 15 gru 2016, 22:49
Zajmuję się: PS/ŚR/ŚW/FA

Napisano: 14 wrz 2022, 10:08

Nie spotkałem się jeszcze z deklaracją, którą ma to zaznaczone.
Marek1992
Referent
Od: 14 lis 2019, 10:00
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem