Wierzycielce przyznano świadczenie z f.a. od października 2013 r. w kwocie 350 zł decyzją z dnia 21.10.2013 r. Dnia 02.12.2013 r. wierzycielka informuje nas, że 19.11.2013 r. dostała od dłużnika przekaz pocztowy na kwotę 200 zł tytułem alimentów. Co mam zrobić w takiej sytuacji?
sprawdź czy na dzień 02.12 istniał stan długu w sprawie jeśli tak to określ część świadczenia wypłaconego w listopadzie za NP - te 200 zł musi oddac + odsetki liczone od 01.12
Stan długu czyli te 200 zł, które dostała od dłużnika to jest jej dług wobec nas? Czy sprawdzić jeszcze czy nie było innych wpłat od dłużnika w październiku i listopadzie? Jeśli okaże się, że długiem jest te 200 zł to zmiana decyzji przyznającej f.a. i następnie decyzja o nienależnie pobranych (200 zł + odsetki) ?
wiesz z tego co napisałas to wypłacasz po 350 zł czyli jak dłużnik nic do ciebie nie wpłacił to prawdopodobnie dług dłużnika wobec was to 700 zł + odsetki (świadczenie wypłacone za paxdziernik i listopad) - chodzi mi o to ze sprawdzasz czy to otrzymane świadczenie alimentacyjne - te 200 zł było otrzymane zgodnie z kolejnościa z ustawy(art. 28) bo jak pewnie wiesz swiadcznie nienalezni pobrane jest wtedy gdy wierzyciel otrzyma alimenty niezgodnie z kolejnoscia wlasnie z art. 28...sprawdź jaki byl stan długu dłuznika na ten dzien 02.12 (jak dłuznik miał dług wobec MOPS) to określasz babce swiadczenie NP - z decyzja przyznajaca nic nie robisz...nic nie uchylasz...tylko postepowanie w sprawie świadczen NP robisz