wpłata od komornika i zmiana TW - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 13 lut 2023, 10:42

Witam Grupo
Jestem nowa i zielona w FA i mam pytanie do bardziej doświadczonych.
Przy wpłatach od komornika, czasem pojawia się komunikat, że nalezy zmienić tytuły wykonawcze takie i takie. U nas wcześniej nikt tego nie robił i jak pytałam co z tym, to usłyszałam, że nic z tym nie robimy, to bez znaczenia. W sygnyty mam jakieś stare tytuły wykonawcze, które wiszą od 2009 i 2011. Trochę mnie to zastanawia, czemu każe zmieniać TW a my nie zmieniamy? Czy jeśli muszę zmieniać to podpowie, ktoś jak i czy jakieś info gdzieś? Dziękuję ślicznie
Justa333
Praktykant
Od: 10 lut 2023, 10:28
Zajmuję się: FA/ŚR

Napisano: 14 lut 2023, 13:44

Kiedyś, dawno, dawno temu... wystawialiśmy po każdym okresie świadczeniowym decyzję dla dłużnika ile ma nam spłacić, później upomnienie i tytuł wykonawczy do urzędu skarbowego. Była więc prowadzona egzekucja w dwóch instytucjach: komornik i US. I wtedy jeśli np. wpłacił komornik, to trzeba było zmniejszyć tytuł egzekucyjny w US tak żeby zaległość się zgadzała. To pewnie stąd te ostrzeżenia.
Na całe nasze szczęście zrezygnowano z decyzji i całego postępowania w US. Urzędy Skarbowe teoretycznie powinny już dawno zwrócić nam wszystkie tytuły.
Agnieszka62
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 11:11
Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR

Napisano: 21 lut 2023, 9:18

Dziękuję ślicznie.
Bałam się, że muszę US powiadamiać o jakiś wpłatach, które TW zmieniają. W systemie mi schodzi z tych "starych" zadłużeń. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Justa333
Praktykant
Od: 10 lut 2023, 10:28
Zajmuję się: FA/ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x