wpłaty od dłuznika dla wierzycieli a fa - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 04 gru 2014, 13:18

Dłużnik przebywa za granica. Wierzycielka pobiera fa na podstawie zaświadczenia prezesa sadu okręgowego.
Dzisiaj przychodzi i oświadcza, że dłużnik (a raczej instytucja zagraniczna) będzie jej co tydzień przekazywać kwotę zasadzonych alimentów. Decyzję na pewno uchylę oczywiście za zgoda strony ale co z kasa którą przekazuje dłużnik.
Chodzi mi o to, że w skali miesiąca to np. będzie 2000,00 zł a ona ma zasądzone 500, czy tej nadpłaty nie powinna oddać nam skoro dłużnik ma u nas zaległosci.
joanna106

Napisano: 05 gru 2014, 10:38

właśnie mam taką samą sytuację, tylko że wierzycielka pobierała FA do 30.09.2014 r. i teraz już nie. W listopadzie przyszła i oświadczyła, że we wrześniu, październiku i listopadzie dostała z zagranicznej instytucji łącznie ponad 6000,00zł- wpłaciła tą kasę na poczet wypłaconych świadczeń z FA, tylko potrąciłam jej kwotę alimentów za te dwa miesiace co nie pobierała FA, tzn. powiedziałam że za X i XI alimenty jej się należą bo nie wzięła FA.
a dzisiaj przyszło pismo z SO, że Pani dostała jeszcze 2000,00 w sierpniu :-( wtedy brała FA i mi o tej wpłacie nie powiedziała

RATUNKU !!!!!!!!!
kasia12

Napisano: 05 gru 2014, 15:49

Nikt nie wie co z tym zrobić. Najgorsze jest to , że dłużnik nie wie, że kobieta bierze fa bo ja nie mam jego adresu za granicą i nie dostarczyłam mu korespondencji. Nasz radca prany twierdzi, że trzeba uchylić decyzje i nic z tym nie robić. Ja osobiście uważam, że kwotę zasądzonych alimentów powinna zatrzymać sobie a nadpłatę oddać nam, ale nie jestem pewna.

Może ktoś podpowie.
joanna106

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x