wpłaty od komornika i pobieranie fa - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 24 wrz 2014, 7:31

witam
mam pytanie kobieta pobiera od nas fa w kwocie 500zł a ma zasądzone na dziecko 2 tys zł komornik na zaświadczeniu napisał że przez cztery miesiące wyegzekwował jej kwotę ponad 13 tys ( dłużnik płaci zrywami większe kwoty) i jak wiadomo wyszło to teraz przy składaniu nowego wniosku bo ona nie zgłosiła. Moje pytanie czy jeśli ma zasądzoną tak dużą kwotę to komornik mógł jej dopełniać wpłatami czy i tak są nienależnie pobrane? Komornik przesyłał jej i nam również wpłaty
ania1702

Napisano: 24 wrz 2014, 7:53

Nienależnie pobrane, w chwili kiedy kobieta miała fundusz nie powinna pobierać żadnych pieniędzy od komornika. Komornik powinien przesłać pieniądze tobie do wysokości zadłużenia FA. Pani ma zwrot. Inna sprawa skoro dłużnik dysponuje takimi funduszami to jakim cudem komornik nic nie ściągnął i dał zaświadczenie o bezskutecznej egzekucji ma początku. Sama kwota zasądzonych alimentów 2k?
MZv2

Napisano: 24 wrz 2014, 8:04

bo dłużnik pracuje na czarno a w sumie jest dość zamożny stąd takie wpłaty a kobieta twierdzi ze ma on koligacje z komornikiem. A jak mam teraz prawidłowo zrobić jej te wszystkie decyzje o nienależnych będe musiała wznawiać decyzje bo ona zaraz wygaśnie z dniem 30.09.2014r.
ania1702

Napisano: 24 wrz 2014, 9:53

1) czy komornik coś przekazywał tobie na fundusz?
2) jeżeli przekazywał tobie a potem wierzycielce, to wszystko ok, bo zgodnie z kolejnością (chyba art 28)
3) jeżeli nic nie dostałaś a dawał tylko wierzycielce to sa nienależnie pobrane.
Podstawa to pismo do komornika żeby złożył wyjaśnienie dlaczego przekazywał pieniądze wierzycielce niezgodnie z kolejnością art 28 - przeciez miał decyzję o przyznaniu FA..
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x