Wpłynęło odręczne pismo "Wniosek o ustalenie prawa.."
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR
- Kontakt:
Wpłynęło odręczne pismo "Wniosek o ustalenie prawa.."
Sytuacja z uwagi na to, że osoba ma pełnoletnie dziecko i za granice usilnie potrzebuje informacji, że się 500+ nie należy, zostawiła odręcznie na zwykłej kartce papieru napisany "wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na to pełnoletnie dziecko".
Rozumiem, że mogę teraz na podstawie 61a kpa wydać postanowienie o odmowie wszcz. postępowania na które służy zażalenie i w uzasadnieniu napisać, kim jest w rozumieniu ustawy pierwsze dziecko i komu przysługuje, że do 18 roku życia? Czy takie coś wystarczy?
Rozumiem, że mogę teraz na podstawie 61a kpa wydać postanowienie o odmowie wszcz. postępowania na które służy zażalenie i w uzasadnieniu napisać, kim jest w rozumieniu ustawy pierwsze dziecko i komu przysługuje, że do 18 roku życia? Czy takie coś wystarczy?
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Wpłynęło odręczne pismo "Wniosek o ustalenie prawa.."
pomału, wzywasz do złożenia prawidłowego wniosku pod groźbą pozostawienia bez rozpatrzenia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Kontakt:
Ale w tym wypadku, osoba ze składu przebywa poza granicami kraju i trzeba byłoby wysłać do urzędu wojewódzkiego, a osoba usilnie chce tylko dostać na piśmie informacje że nie może wnioskować na pełnoletnie dziecko zgodnie z ustawa, bo na podstawie artykułów tych i tych nie jest to pierwsze dziecko;o
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
rozumiem, że w związku z tym, że to chce osoba to zwalnia cię to z przestrzegania ustawy?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Kontakt:
A no oczywiście, że nie.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Właśnie udało się skończyć wezwanie, daliśmy wezwanie do uzupełnienia danych we wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego i dałam tam również zacytowany tekst z rozporządzenia, co zawiera wniosek i czego brakuje.
Zatem czy takie coś wystarczy? Wniosek nie musi przecież być na jakimś idealnym druku, ważne by były w nim dane zawarte w rozporządzeniu co ma zawierać. de Charette czy w takim wypadku ta osoba może przyjść i dalej na kartach papieru "UZUPEŁNIĆ WSZYSTKIE BRAKUJĄCE DANE"?
Czy jednak dać jej nasz formularz z drukarni - tylko, że nie zaznaczy tam rzeczy poprawnie bo jest rozgraniczenie na pierwsze dziecko i kolejne dziecko a to dziecko nie jest żadnym z nich. Do tabel tez poprawnie nie wpisze, bo też jest rozgraniczenie na pierwsze i kolejne dziecko.
W rozporządzeniu natomiast nie ma rozgraniczenia, że wniosek ma takie coś zawierać jest tylko informacja "wskazanie, na które dziecko (dzieci) wnioskodawca wnosi o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego". Więc w pierwotnym "ręcznym wniosku już mi wskazała" - Nie mogę jej przecież "zakazać"- by na nie nie wnosiła. Uwaga wnioskodawca zna się na przepisach (prawnik)... więc chciałabym wszystko dobrze poprowadzić.
Zatem czy takie coś wystarczy? Wniosek nie musi przecież być na jakimś idealnym druku, ważne by były w nim dane zawarte w rozporządzeniu co ma zawierać. de Charette czy w takim wypadku ta osoba może przyjść i dalej na kartach papieru "UZUPEŁNIĆ WSZYSTKIE BRAKUJĄCE DANE"?
Czy jednak dać jej nasz formularz z drukarni - tylko, że nie zaznaczy tam rzeczy poprawnie bo jest rozgraniczenie na pierwsze dziecko i kolejne dziecko a to dziecko nie jest żadnym z nich. Do tabel tez poprawnie nie wpisze, bo też jest rozgraniczenie na pierwsze i kolejne dziecko.
W rozporządzeniu natomiast nie ma rozgraniczenia, że wniosek ma takie coś zawierać jest tylko informacja "wskazanie, na które dziecko (dzieci) wnioskodawca wnosi o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego". Więc w pierwotnym "ręcznym wniosku już mi wskazała" - Nie mogę jej przecież "zakazać"- by na nie nie wnosiła. Uwaga wnioskodawca zna się na przepisach (prawnik)... więc chciałabym wszystko dobrze poprowadzić.
- komosia
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/ŚW
- Kontakt:
Myślę, że warto się również podeprzeć art. 63 § 2 k.p.a. i wskazać, że podanie wniesione przez stronę nie spełnia wymagań ustalonych w przepisach szczególnych.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Już niestety wysłałam, bo miałam kuriera a czas goni, ale dziękuje za cenną uwagę na pewno przy następnej takiej sytuacji dopisze ten artykuł
a co Ty myśli o tym co napisałam w sprawie tego "Uzupełnienia na zwykłych białych kartach papieru tego wniosku o niezbędne dane". Ciągle mi nie daje spokoju, że jak poproszę o uzupełnienie na naszym formularzu to nie ma tam miejsca gdzie wpisać we wniosku że akurat na to dziecko wnioskuje, w sensie, że nie jest to pierwsze dziecko ani kolejne.
Myślę, że jakby mi wpisała w tabeli gdzie pierwsze dziecko to urząd wojewódzki mi może cofnąć do poprawy, z racji, że "niby błędnie wypełniony".

Myślę, że jakby mi wpisała w tabeli gdzie pierwsze dziecko to urząd wojewódzki mi może cofnąć do poprawy, z racji, że "niby błędnie wypełniony".
- komosia
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/ŚW
- Kontakt:
Sama nie wiem. Jak obawiasz się UW, to daj mu do ręki rozporządzenie i niech pisze. Tylko dobrze sprawdź, bo jak o czymś zapomni, to zaś będzie źle...
UW cofnął Ci już wcześniej jakiś wniosek z takim uzasadnieniem?
UW cofnął Ci już wcześniej jakiś wniosek z takim uzasadnieniem?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Nie bo nigdy nikt nie miał takiego "parcia" na to by złożyć wniosek na pełnoletnie dziecko, z reguły jak ktoś pytał to mówiłam że 500+ przysługuje tylko do 18 roku życia, ewentualnie wydawaliśmy zaświadczenia. No a tutaj się wnioskodawca uparł i nie mogę nic zrobić w tej kwestii. Więc wcześniej w ogóle nie było takiego przypadku. Do naszego UW nie idzie się w ogóle dodzwonić by ewentualnie przedyskutować sprawę, zatem to będzie zagadka co się potem podzieje ale dobra co będzie to będzie:)
Oprócz Wpłynęło odręczne pismo "Wniosek o ustalenie prawa.." - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Prośba o radę ws. koordynacji
Urząd Wojewódzki koordynacja
Sprawozdanie "Wypłacone świadczenia wychowawcze w 2017 r.
W myśl art.7 ust. 3a UZYSKANY za jaki miesiąc?
sprawozdanie rzeczowo-finansowe
skład rodziny do świadczenia wychowawczego pomocy!!!
Koordynacja - wstrzymanie wypłaty
Wnioski koordynacja które wracają do nas
trzy miesiące i weryfikacja w ZUS
Czy występujecie do pracodawcy o dochód ???
Zmiana składu rodziny?-dla kogo świadczenie?
sprawozdanie - B1 B2 nienaleznie pobrane
oświadczenie o zakończonym urlopie wychowawczym
Od kiedy uchylić świadczenie wychowawcze?
Sprawozdanie 500+ tabela B1 stan nalezności
przedłuzenie terminu na pdstawie art 58 kpa