Wpływ wniosku a prawo do ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 maja 2014, 10:41

Jeśli ktoś złoży wniosek o ZDO np. w sierpniu br. to dostanie wyrównanie za okres od maja, czy dostanie od sierpnia?
Hania

Napisano: 20 maja 2014, 10:43

jesli złoży w ciagu 4 miesiecy od dnia wejscia w zycie ustawy i bedzie spełniał pozostałe przesłanki to dostanie od 15 maja
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 20 maja 2014, 10:57

Też mi się tak wydaje, ale znajoma zasiała we mnie wątpliwości i powiedziała, że ten 4-miesięczny termin dotyczy tylko wyrównania.
Hania

Napisano: 20 maja 2014, 11:21

Ma cztery miesiące na złożenie wniosku.
~inka

Napisano: 20 maja 2014, 13:11

Witam
Ja też się już wczesniej nad tym zastanawiałam i nie widzę jednoznaczności. Bo gdy orzeczenie jest stare np. z 2010 r to nie ma zastosowania art. 24 ust. 2a a powinniśmy stosować art. 24 ust. 2 ustawy o świadczenia rodzinne (zgodnie z art. 10 ust. 1 ustawy o opiekunach).
Zasiłek dla opiekuna przysługuje od dnia wejścia w życie ustawy ale postępowanie w sprawie ustalenia prawa do zasiłku dla opiekuna organ ustalający prawo do świadczeń pielęgnacyjnych wszczyna na wniosek osoby ubiegającej się o zasiłek dla opiekuna. A wniosek wpłynie np. 4 lipca 2014r. i co wtedy ?
szamanka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x