wspólne wychowywanie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 08 wrz 2023, 12:49

Pani jest mężatką ma zasądzone alimenty, mąż trafia do więzienia, przyznałam FA, po wyjściu z więzienia przykładne małżeństwo, razem,mieszkają i wychowują dzieci, co oświadczyli w oświadczeniu do celów Pomocy Społecznej, czy nadal przysługuje FA.
MTs
Stażysta
Od: 07 sty 2015, 12:03
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2023, 12:53

nie przysługuje
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2023, 12:57

nie wiem jaka podstawa prawna do wstrzymania
MTs
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2023, 13:10

MTs pisze:
08 wrz 2023, 12:57
nie wiem jaka podstawa prawna do wstrzymania
nie ma konkretnego artykułu, ale zrobiłem kiedyś taką odmową, podpierałem się trochę preambułą ustawy oraz dokumentami złożonymi do wniosku ( w twoim przypadku oświadczeniami złożonymi w Pomocy Społecznej. Spróbuj wezwać do złożenia wyjaśnień przed wydaniem decyzji może Ci wycofa wniosek jak jej wytłumaczysz jaki jest cel wypłacania świadczeń i jakie są konsekwencję z tego tytułu. Ja wezwałem taka wierzycielkę ostatnio i wypisałem na wezwaniu takie rzeczy:
1. złożenia stosownych wyjaśnień dotyczących aktualnego składu Pani rodziny (w pkt 3. wniosku „dane członków rodziny” wpisany został dłużnik alimentacyjny, gdzie zgodnie z definicją ustawową do członków rodziny takiej osoby się nie zalicza
2. oświadczenie wnioskodawcy o miejscu zamieszkania, wieku, zatrudnieniu i sytuacji ekonomicznej osób zobowiązanych względem osoby uprawnionej do alimentacji (rodzice dłużnika)- zgodnie z art. 7 ustawy, tut. Urząd może wytaczać powództwa na rzecz obywateli a kodeks rodzinny i opiekuńczy stwarza możliwość ubiegania się o sądowe przyznanie alimentów na dziecko od dalszych wstępnych, w tym od rodziców ojca dziecka, jeżeli ten ostatni nie łoży na dziecko, co powoduje, że potrzeby dzieci nie są zaspokojone
3. oświadczenia o otrzymanych alimentach (kwotach pieniężnych) od dłużnika alimentacyjnego w całym okresie pobierania a w szczególności w 2022 r. oraz oświadczenia nt. miejsca zamieszkania oraz zatrudnienia i sytuacji ekonomicznej dłużnika alimentacyjnego- jeżeli tut. Urząd ustali że dłużnik zawarł umowę o pracę z niedochowaniem formy pisemnej) – pracodawca lub osoba działająca w jego imieniu podlega karze grzywny od 1500 zł do 45 000 zł."
Oświadczenia należy złożyć pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań z klauzulą : „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia”.
Oświadczenia należy złożyć w obecności pracownika ....
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2023, 13:13

dzięki, coś pokombinuje
MTs
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU