Współpraca Asystenta rodziny z Kuratorem społecznym - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 08 mar 2024, 11:15

Czy asystent rodziny musi przekazywać wszystkie informacje kuratorowi społecznemu, w tym swoje notatki ??
Niestety "moja" kuratorka przytoczyła podopiecznej dokładnie "słowo w słowo" informację, które zostały wyłącznie mi przekazane. Rości sobie żądania abym informowała ją dosłownie o wszystkim. Wypytuje o każdą z rodzin , bo jak mniemam sama nie jeździ na kontrole.
Kuratorka w ostatnim czasie zadzwoniła z ogromnymi pretensjami, że nie poinformowałam jej o czymś co zostało mi przekazane przez podopieczną - nadmienić należy iż informację takową przekazałam pracownikowi socjalnemu oraz kierownikowi.
apaulina90
Praktykant
Od: 08 mar 2024, 11:03
Zajmuję się: Asystent rodziny

Napisano: 15 mar 2024, 9:19

Witam,

Po pierwsze to kurator jest osobą z którą współpracujesz - wymieniasz się informacjami dot. rodziny jeśli są istotne itp. - nie jesteś podległa kuratorowi. Twoim szefem jest Kierownik/Dyrektor OPS.

Po drugie jeśli kurator ma wątpliwości co do Twojej współpracy itp. niech wystąpi z oficjalnym pismem czego oczekuje od współpracy oraz jakie informacje chce od Ciebie pozyskać. Ty odpiszesz również oficjalnie - ucięłabym w takim przypadku wszelkie rozmowy telefoniczne itp.

Po trzecie szanuj siebie - Ty też jesteś specjalistą takim samym jak kurator i dobrze wiesz co powinnaś robić w takiej czy innej sytuacji. To Ty z rodziną ustalasz plan pracy, który razem realizujecie. Jeśli pozyskujesz informacje które w Twojej ocenie mogą zagrażać życiu i bezpieczeństwu to zawiadamiasz oczywiście odpowiednie służby. Jeśli w toku współpracy pojawiają się informacje inne niż powyższe to przecież to jest coś co dotyczy Ciebie i rodziny - nie innych instytucji. Nie musisz wszystkiego przekazywać innym osobą.

Pozdrawiam
Gosiaops
Praktykant
Od: 13 lip 2023, 9:44
Zajmuję się: Asystent rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x