współwłasność po rozwodzie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 gru 2021, 11:00

Kobieta złożyła wniosek o dodatek mieszkaniowy. Jest po rozwodzie jednakże nie ma jeszcze podziału majątku wiec mieszkanie jest własnością obojga. Mąż wyprowadził się z mieszkania i potwierdził ten fakt na oświadczeniu. Kobieta ponosi wszystkie opłaty za mieszkanie. Jak przyznać dodatek mieszkaniowy? Czy brać pod uwagę cały metraż czy tylko połowę?
monia1
Stażysta
Od: 24 lis 2017, 10:19
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 02 gru 2021, 11:16

jeżeli sąd nie podzielił mieszkania małżonkom nie nie ma na to postanowienia sądu , więc liczysz całość metrażu
był poruszany ten temat na ostatnim moim szkoleniu i szkoleniowiec jasno się wypowiedział gdyż takie pytanie zostało postawione , żeby liczyć połowę metrażu musi być sądowny podział mieszkania
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 02 gru 2021, 11:41

Czyli kobiecie liczę cały metraż i całość opłat za mieszkanie? Tylko ja biorę do składu rodziny? Nie interesuje mnie były małżonek? Podkreślam że są po rozwodzie i mieszkają osobno.
monia1
Stażysta

Napisano: 02 gru 2021, 12:36

monia1 pisze:
02 gru 2021, 11:41
Czyli kobiecie liczę cały metraż i całość opłat za mieszkanie? Tylko ja biorę do składu rodziny? Nie interesuje mnie były małżonek? Podkreślam że są po rozwodzie i mieszkają osobno.
tak, cały metraż i całość opłat za czynsz, to nic, że mieszkają osobno, ale póki co nie posiadają rozdzielności majątkowej tzn sądowego podziału mieszkania, tylko ją skoro mąż nie mieszka, póki co to ona zamieszkuje lokal i ponosi koszty
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 03 gru 2021, 11:11

Dziękuję za odpowiedź
monia1
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x