wstrzymanie 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 lut 2017, 15:58

Pani ma przyznane 500+ na troje dzieci- na pierwsze i dwoje kolejnych. Jest mężatką, ale z mężem nie mieszka od kilku lat. Niedawno ściągnęłam sobie nowe ZUSy, bo chciałam sprawdzić, czy u osób które mają przyznane 500+ nic się nie zmieniło. Wyszło mi, że mąż tej Pani od września 2016 r. poszedł do pracy. Kobieta mi tego nie zgłosiła. Piszę jej wezwanie o złożenie wyjaśnień. W wezwaniu napisałam, że niezastosowanie się poskutkuje wstrzymaniem świadczeń. Czy mogę jej wstrzymać 500+ na wszystkie dzieci, czy tylko na to pierwsze, zależne od dochodu?
monika32

Napisano: 13 lut 2017, 19:10

Raczej tylko na pierwsze, bo tylko na pierwsze obowiązuje kryterium dochodowe.
sail
Praktykant
Od: 13 lut 2017, 19:06
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 13 lut 2017, 21:20

Przecież tylko na pierwsze jest kryterium dochodowe, a i tak trzeba sprawdzić dochody męża bo może i tak go nie przekroczą
sprawdzony przewodnik http://przewodnikpompeje.pl
ewa.kopia
Praktykant
Od: 06 lut 2017, 20:48
Zajmuję się: praca biurowa

Napisano: 14 lut 2017, 8:28

A to można sobie weryfikować ZUS tak bez powodu? Tak po prostu?
Gość

Napisano: 14 lut 2017, 8:42

O to samo zapytałam na szkoleniu czy możemy sobie weryfikować ludzi w trakcie okresu świadczeniowego, pani ze szkolenia kategorycznie mi tego odradziła, że wykraczam poza swoje kompetencje... możemy weryfikować tylko i wyłącznie jak ktoś nam wnioski składa...
Goosiek

Napisano: 14 lut 2017, 8:47

"Niedawno ściągnęłam sobie nowe ZUSy, bo chciałam sprawdzić, czy u osób które mają przyznane 500+ nic się nie zmieniło."
Bałbym się robić takich rzeczy. Nie rób tego więcej. Przekraczasz swoje kompetencje
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2017, 10:20

Nie mogę ściagać ZUSów? To jest po to żeby wyeliminować nienależnie pobrane świadczenia. Już po tych ściągniętych Zusach widać, że kilka osób nie zgłosiło uzysku dochodu. Chyba lepiej żeby mieli mniejszą kwotę nienależnie pobranego świadczenia.
Co mi grozi za takie przekraczanie kompetencji?
monika32

Napisano: 14 lut 2017, 10:38

cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2017, 10:40

Teraz nic nie ściągamy kwiatki dopiero wyjdą we wrześniu
Iga2

Napisano: 14 lut 2017, 11:12

Ok przeczytałam artykuł. Ale to nie jest jakiś absurd- nie wysyłam zapytań dla osób, które nie mają 500+ na pierwsze dziecko. Skoro mamy takie możliwości, to nie lepiej sprawdzić te osoby, żeby nie musiały zwracać 500+ w wysokości 8000 zł plus odsetki. Musimy co roku sprawdzać osoby w PESEL-u, bo mogą zmienić im się stany cywilne i w razie jakby zmienili stan cywilny (gdzie na wniosku piszą stan cywilny i podpisują oświadczenie pod odpowiedzialnością karną), a my byśmy im tego nie sprawdzili, to jest nasza wina, że nie skorzystaliśmy z możliwości sprawdzenia.
U was wszyscy zgłaszają dochody uzyskane? Ja już nie wiem jak ich pouczać żeby zgłaszali zmiany, cały czas wychodzą jakieś nienależne a przy 500+ to dopiero będą kwoty.
monika32

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x