Wstrzymanie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 01 paź 2021, 11:26

Powiedzcie mi proszę jak to robicie.
Jeżeli dostaje pismo od zarządcy, że osoba zalega za lokal za lipiec i sierpień pismo dostałem we wrześniu to wstrzymuje od września? Taki znalazłem wyrok, że od września ale chce się upewnić jak robicie. Tyle, że jak od września to mam teraz zagwozdkę na jakiej podstawie żądać zwrotu dodatku mieszkaniowego za wrzesień (bo dostałem informacje jak już wypłaciłem dodatek) jeżeli nie ureguluje zaległości w ciągu 3 miesięcy i od kogo zażądać zwrotu? Bo zarządca nie jest stroną więc chyba powinienem od wnioskodawcy. Tylko czy wtedy zwrot dodatku wraz z odsetkami czy w podwójnej wysokości wraz z odsetkami? Jak to ruszyć? Co zrobić? Zarządca terminowo poinformował o zaległościach.
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 06 paź 2021, 7:58

A na jakiej podstawie chcesz wstrzymać wypłatę skoro nie masz wydanej decyzji jeszcze?
Oli1234
Praktykant
Od: 24 cze 2021, 13:20
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe, karta dużej rodziny

Napisano: 06 paź 2021, 8:16

za lipiec i sierpien zaleglosci...zawiadamiasz wnioskodawce wszczynając postepowanie dajesz termin do uregulowania zaleglosci jesli w tym terminie nie ureguluje wstrzymujesz od nastepnego miesiaca...wnioskodawca ma 3 miesiace na uregulowanie zaleglosci i jesli nie ureguluje w 3miesiacach decyzja wygasa i dodatek przepada...jesli ureguluje...zwracasz dodatek po otrzymaniu od zarzadcy informacji za te miesiace...za ktore byly wstrzymane wyplaty. dodatek wraz z odsetkami czy podwojnej wyoskosci zwraca sie, jesli wyszly na jaw inne okoliczności art.7 ust 9
Jeżeli w wyniku wznowienia postępowania stwierdzono, że dodatek mieszkaniowy przyznano na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji lub wniosku, o których mowa w ust. 1, osoba otrzymująca dodatek mieszkaniowy jest obowiązana do zwrotu nienależnie pobranych kwot w podwójnej wysokości. Należności te wraz z odsetkami i kosztami egzekucyjnymi podlegają przymusowemu ściągnięciu w trybie postępowania egzekucyjnego w administracji. Wypłatę dodatku mieszkaniowego w skorygowanej wysokości wstrzymuje się do czasu wyegzekwowania należności.
to dotyczy innej sytuacji...a nie zaleglosci czynszowych :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x