wstrzymanie świadczeń funduszu - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 02 gru 2016, 20:38

Witam.
Otrzymałem ostatnio informację, że powinienem złożyć papiery do funduszu alimentacyjnego i wniosek o wypłacanie mi w dalszym ciągu świadczeń alimentacyjnych. Urzędniczka w urzędzie przekazała mi, że próg dochodu na członka rodziny to 725zł. Zrobiłem szybkie obliczenia na podstawie zaświadczenia ze skarbówki mamy i mojego, zaświadczenia z ZUS o składkach ubezpieczeniowych i mojego niskiego stypendium z uczelni i wyszło mi nieznacznie powyżej 725zł.
1. Czy w takim przypadku już utracę alimenty? Od wielu lat, nasza sytuacja się praktycznie nie zmieniła, a jakoś wcześniej otrzymywałem alimenty.
2. Czy z racji, że się uczę, a nie ukończyłem 25 lat to nie powinienem dostawać mimo wszystko alimentów tak jak zasądził sąd, bo mi się to zwyczajnie należy od ojca?
3. W przypadku utraty alimentów, będę musiał chyba zrezygnować ze studiów, bo mama nie jest w stanie mi dawać co miesiąc pieniądze na życie, stypendium mam śmiesznie niskie, a do pracy na pełny etat nie jestem w stanie pójść z powodu wielu zajęć na uczelni i braku czasu. Co mam w takiej sytuacji robić? Czy przysługuje mi w takiej sytuacji jakaś zapomoga albo inna pomoc materialna?
pietrek9393
Praktykant
Od: 02 gru 2016, 20:22
Zajmuję się: ..

Napisano: 04 gru 2016, 17:15

1. Jeśli dobrze policzyles dochod i przekraczasz 725 zł to niestety na tę chwilę stracisz świadczenie z FA.

Dochód netto= dochód- składki na ub. społeczne - podatek należny- składka na ub. zdrowotne w wymiarze 9%. Dochód, składkę na społeczne i podatek należny bierze się z zaświadczenia z US, natomiast składkę w wymiarze 9% trzeba brać z zaswiadczenia ZUS lub obliczyć odejmując SKŁADKI SPOŁECZNE OD PRZYCHODU i wynik mnożąc razy 9%. Przychód można wziąć z pitu-37 matki. Po koniecznych odliczeniach otrzymasz dochód roczny netto z pensji. Dodaj do tego sumę stypendium, które otrzymales w roku bazowym czyli 2015. To dzielisz na 12 miesięcy i na liczbę osób w rodzinie.

Otrzymany wynik nie może przekroczyć 725 zł/ osobę.

Mówisz, że nic się nie zmieniło... Jeśli mama pracuje na umowę o pracę to preciez systematycznie wzrasta płaca minimalna. Poza tym zacząłeś brać stypendium socjalne z uczelni a ono się wlicza do dochodu do FA. A próg stety/niestety jest śmiesznie niski.

2. Alimenty powinien płacić ojciec, FA jest formą zastępczą i nie wolno przekroczyć progu 725 zł.

3. Bierzesz stypendium socjalne. Innych form nie widzę za bardzo dla ciebie. Może rozważ pracę weekendową, urlop dziekański a w tym czasie pracę i powrot na studia za rok.
abc

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x