Wstrzymanie wypłat dodatku mieszkaniowego, a dopłata do czynszu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 maja 2021, 14:28

Witam.
Mam taką sytuację:
Klient ma przyznany dodatek mieszkaniowy oraz dopłatę do czynszu od marca. Otrzymałam od zarządcy pismo, że klient nie dopłacał do czynszu przez ostatnie dwa miesiące, więc wstrzymuję wypłatę dodatku mieszkaniowego na podstawie art. 7 ust 11 i 12 ustawy o Dodatkach mieszkaniowych... co w takim razie z dopłatą? Miał ktoś podobną sytuację?
wysoczanka
Stażysta
Od: 18 sie 2020, 15:48
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 07 maja 2021, 7:37

do wypłaty dodatków mieszkaniowych powiększonych o dopłatę do czynszu stosuje się przepisy ustawy o dodatkach mieszkaniowych. Zgodnie z art. 8 ust. 1 tej ustawy, dodatki mieszkaniowe wypłaca się zarządcy domu lub osobie uprawnionej do pobieranie należności za lokal mieszkalny (w przypadku umowy najmu – wynajmującemu), albo osobie będącej właścicielem domu jednorodzinnego (art. 8 ust. 2 ustawy). Mając na uwadze fakt, iż dopłaty do czynszu mogą otrzymać jedynie najemcy/podnajemcy lokali mieszkalnych, dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę będzie wypłacany wynajmującemu lokal.

Dopłata do czynszu stanowi składnik dodatku mieszkaniowego. Dodatek mieszkaniowy powiększony o taką dopłatę traktować należy jak "zwykły" dodatek mieszkaniowy. Wniosek stąd taki, że należałoby wstrzymać całość.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 07 maja 2021, 8:23

Dziękuję za odpowiedź.
Tak też myślałam, ale zawsze lepiej się upewnić ;)
wysoczanka
Stażysta
Od: 18 sie 2020, 15:48
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x