wstrzymanie wypłaty fa - bardzo proszę o pomoc. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 kwie 2022, 10:51

Nie wiem co zrobić. Dziewczyna bierze u nas fa na siebie trzeci okres (alimenty ustalone od ojca), ponieważ sprowadziła się tu z innej miejscowości. Zadzwoniła do mnie jej matka z pretensjami dlaczego przelałam córce wypłatę w kwietniu, jak jest wyrok o uchyleniu obowiązku alimentacyjnego. Zadzwoniłam do prowadzącego egzekucję komornika z zapytaniem, czy jest w posiadaniu jakiegoś wyroku. Okazało się, że u komornika nikt nic nie zgłaszał.Matka powiedziała mi, że uchylenie jest rok wstecz i obiecała, że córka przyjdzie i dostarczy dokumenty. Niestety nie przyszła i nie odbiera telefonu. Prawdopodobnie już nie mieszka na naszym terenie. Mam zamiar ją wezwać, ale czy mogę napisać w wezwaniu, że wstrzymam jej wypłatę jeśli się nie zgłosi?, bo na pewno się nie zgłosi. Nie ma art. o wstrzymaniu. Sprawdziłam nie ma nigdzie meldunku, mamusia, która ma chyba z 10-cioro dzieci każde z innym tatusiem też nie ma meldunku.
renka.
Stażysta
Od: 04 maja 2017, 14:51
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW

Napisano: 28 kwie 2022, 13:40

art. 21 ust. 1 ustawy
bialymis20
Stażysta
Od: 15 lis 2018, 14:42
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 28 kwie 2022, 14:03

A ja mówię, że ta Pani nie ma uchylonego wyroku i alimenty nadal obowiązują. Jestem bratem tej dziewczyny...
Na gębę nic bym nie robił. Nie masz oficjalnej informacji w urzędzie. Komornik nic nie robi i wystawia zaświadczenie o bezskutecznej egzekucji bo tez nie dostał takiej informacji. On się tym przejmuje ? Chyba nie bardzo. Najpierw pozyskaj coś na papierze. Może matka wyśle Ci taką informację mailowo i skan wyroku. Wtedy masz podstawę. Możesz sporządzić notatkę z rozmowy ale wystąp do sądu o potwierdzenie tego faktu, sygn sprawy chyba masz.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem