wstrzymanie wypłaty na wniosek strony - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 14 lip 2014, 9:50

Art. 105. § 1. Gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części.
Art. 127. § 1. Od decyzji wydanej w pierwszej instancji służy stronie odwołanie tylko do jednej instancji.
Jeśli nie rozpoczęłaś gromadzenia dokumentów w związku z wnioskiem strony o wstrzymanie możesz zastosować:
Art. 61a. § 1. Gdy żądanie, o którym mowa w art. 61, zostało wniesione przez osobę niebędącą stroną lub z innych uzasadnionych przyczyn postępowanie nie może być wszczęte, organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania.
§ 2. Na postanowienie, o którym mowa w § 1, służy zażalenie.
A więc, umarzasz postępowanie lub odmawiasz wszczęcia i jednocześnie wszczynasz postępowanie w sprawie uchylenia decyzji (ja bym tak zrobiła). Wypłatę wstrzymałabym ot tak, strona raczej nie będzie się bulwersować, sama zresztą złożyła głupi wniosek o wstrzymanie wypłaty.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2014, 11:17

RR wlaśnie dostalam postanowienie od komornika iż na wniosek Pani XXX jako przedstawiciela ustawowego małoletnigo dziecka XXX jak i wierzyciela w zakresie alimetow bieżących poczynajac od dnia 02,07,2014r. Kontynuowac postepowanie egzekucyjne w sprawie zaleglych alim. i odsetek będzie do 01-07-2014r.
Czyli wszczynam postępowanie w sprawie uchylenie prawa do FA tylko czy od 01 czy 02 lipca? czy wtedy stosuję się do postanowienia komornika i uchylam od 02-07, i wyplacam za jeden dzień lipca ,
jeszcze strona pisze o nowym wyroku, nie mam go ani od niej ani od komornika więc wzywam do uzupelnienia braków? jak myslisz ?
jaga72

Napisano: 14 lip 2014, 12:41

Umorzył bieżące od 02.07.14 a zaległe egzekwował do 01.07.14?
Jak egzekwował zaległe do 1-go lipca uchyliłabym od sierpnia. Proponuje dokładnie wyjaśnić kwestię z komornikiem żeby nie było że 1-go już nie egzekwował.

"jeszcze strona pisze o nowym wyroku, nie mam go ani od niej ani od komornika więc wzywam do uzupelnienia braków?"

Wystąpiłabym do sądu.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2014, 13:47

komornik będzie egzekwowal za 1 dzień lipca 2014 roku ok. 20 zł, a na wniosek strony zawiesił postępowanie od dnia 02-07. Strona chyba jeszcze nie posiada nowego wyroku, komornikowi tez nie przedstawila bo jemu do zawieszenia nie jest potrzebny - tak mi powiedzial, podobno zawarli ugodę i jest od lipca podwyzszenie alimentów płatnych do rąk wierzyciela, stąd zawieszenie u komornika.
wiem ze zgodnie z naszą ustawą swiadczenie niepodzielne i powinnam uchylic od sierpnia bo za lipiec sie nalezy ale ona niechce w lipcu juz pieniedzy. nie wiem co z tym zrobic, jak sie do tego ustosunkowac, jak za lipiec wyplace cos czego strona nie chce to dopiero bedzie chryja.
jaga72

Napisano: 14 lip 2014, 13:50

chce wezwac do sprecyzowania ządań i dostarczenie wyroku, a le w tej sytuacji jak mam ją straszyć, że jej wstrzymam wypłate, a jej właśnie o to chodzi. pomocy
jaga72

Napisano: 14 lip 2014, 15:27

Weź więc od niej wniosek o uchylenie (nie o wstrzymanie) prawa do świadczeń od lipca.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x