Wszczęcie egzekucji i problem - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 lut 2023, 13:14

Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne na wniosek osoby uprawnionej, umorzył również z urzędu i nam. Robię wszczęcie i muszę załączyć oryginały decyzji FA, czy mogę oddać swoje oryginały z akt, a zrobić sobie kopie za zgodność i adnotację, że oryginały poszły do Kom. Sąd. razem z wnioskiem o wszczęcie?
młoda

Napisano: 14 lut 2023, 11:08

Jak dla mnie to nie mógl wam umorzyć, nie mozesz tego zaskarżyć? Uprawniony sobie umarza swoja egzekucję, a zaległy FA jest wasz. To tak samo jakby komornik umorzył zaległości wobec ciebie bo twój sąsiad o to poprosił. nie rozumiem. Ja bym swoich oyginalow nie wyslała, tylko bym napisała ze komornik posiada oryginały decyzji podebrane wtedy i wtedy. Jak moze oczekiwac kolejnych oryginałow, a jak za rok znów umorzy na czyjes slowo to znów bedzie chciał kolejne oryginały?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 15 lut 2023, 14:12

Do poprzedniej egzekucji ja się przyłączałam.
Komornik w postanowieniu napisał, że skoro egzekucja umorzona została na wniosek wierzyciela art. 825 pkt 1 kpc, to nam umorzył na zasadzie art. 824 par 1 pkt 5 kpc
Art. 824. Umorzenie z urzędu postępowania egzekucyjnego
§ 1. Postępowanie umarza się w całości lub części z urzędu:
5) jeżeli prawomocnym orzeczeniem tytuł wykonawczy został pozbawiony wykonalności albo orzeczenie, na którym oparto klauzulę wykonalności, zostało uchylone lub utraciło moc;
- a stosuje się go w przypadku kiedy po umorzeniu postępowania na rzecz alimentowanego postep. prowadzone przez komornika nie dotyczy już świadczeń periodycznych należnych uprawnionemu do alim. wobec czego nie może być kontynuowane przez sądowy organ egzekucyjny. My nie jesteśmy w tej sytuacji podmiotem uprzywilejowanym wobec czego w postępowaniu stosuje się przepisy części ogólnej post. egzekucyjnego tj. art. 824 par 1 pkt 5 kpc

mam takich umorzeń już kilka i co ja biedna mogę? wszczynać, wszczynać, wszczynać....
U nikogo z Was nie było takiego przypadku ?
młoda

Napisano: 16 lut 2023, 9:15

Ja mam takie przypadki, że jeżeli wierzyciel wniesie o umorzenie u komornika to komornik umarza egzekucję na rzecz wierzyciela, ale nadal prowadzi na rzecz funduszu alimentacyjnego, a dopiero jak spłaci to robi umorzenie na rzecz funduszu.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 16 lut 2023, 15:05

młoda pisze:
15 lut 2023, 14:12
Do poprzedniej egzekucji ja się przyłączałam.
Komornik w postanowieniu napisał, że skoro egzekucja umorzona została na wniosek wierzyciela art. 825 pkt 1 kpc, to nam umorzył na zasadzie art. 824 par 1 pkt 5 kpc
Art. 824. Umorzenie z urzędu postępowania egzekucyjnego
§ 1. Postępowanie umarza się w całości lub części z urzędu:
5) jeżeli prawomocnym orzeczeniem tytuł wykonawczy został pozbawiony wykonalności albo orzeczenie, na którym oparto klauzulę wykonalności, zostało uchylone lub utraciło moc;
- a stosuje się go w przypadku kiedy po umorzeniu postępowania na rzecz alimentowanego postep. prowadzone przez komornika nie dotyczy już świadczeń periodycznych należnych uprawnionemu do alim. wobec czego nie może być kontynuowane przez sądowy organ egzekucyjny. My nie jesteśmy w tej sytuacji podmiotem uprzywilejowanym wobec czego w postępowaniu stosuje się przepisy części ogólnej post. egzekucyjnego tj. art. 824 par 1 pkt 5 kpc

mam takich umorzeń już kilka i co ja biedna mogę? wszczynać, wszczynać, wszczynać....
U nikogo z Was nie było takiego przypadku ?
jesli komornik bezpodstawnie umarza egzekucję, gdzie jest zaległość funduszowa, to nasz radca prawny wysyła do niego stosowne pismo, że no niekoniecznie tędy droga ;)
gopsmops
Stażysta
Od: 08 sie 2022, 13:39
Zajmuję się: fa

Napisano: 16 lut 2023, 15:38

młoda pisze:
09 lut 2023, 13:14
Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne na wniosek osoby uprawnionej, umorzył również z urzędu i nam. Robię wszczęcie i muszę załączyć oryginały decyzji FA, czy mogę oddać swoje oryginały z akt, a zrobić sobie kopie za zgodność i adnotację, że oryginały poszły do Kom. Sąd. razem z wnioskiem o wszczęcie?
Proponuję zrobić sobie odpis decyzji notarialny i ten odpis notarialny dołączyć do wniosku.

Nam też niestety coraz częściej w ten sposób umarzają postępowanie. Niestety skargi, zażalenia do sądów nic nie dają. Wszystko nam odrzucają.
kaffi
Referent
Od: 23 lut 2016, 20:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x