Wszczecie pa a umorzenie np - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 kwie 2015, 8:59

Wszczęłam postępowanie w sprawie uznania świadczeń za nienaleznie pobrane, klientka napisała wniosek o umorzenie NP - kierownik zarządził wydanie decyzji umarzajacej świadczenia nienależnie pobrane.

Pytanie:
Czy mogę wydać na tym etapie decyzję umarzającą świadczenia, czy zgodnie z art. 105 kpa wydać decyzję umarzającą postępowanie?
Jak byście zrobili?
kpaa

Napisano: 08 kwie 2015, 9:19

no ale jak ?? nie ma orzeczonych nienależnie pobranych ani też jeszcze nie żądałaś zwrotu , więc co chce kierownik umorzyć ??? nieźle zarządza... :lol:
pres

Napisano: 08 kwie 2015, 9:20

No właśnie :(
Co ja mam teraz zrobić?
kpaa

Napisano: 08 kwie 2015, 9:54

wytłumacz kierownikowi i zapytaj co ma być umorzone?? skoro jeszcze nie ma decyzji o nienależnie pobranych ani też jeszcze nie żądacie zwrotu,
pres

Napisano: 08 kwie 2015, 9:56

To ona mi powie, że mam umorzyć postępowanie ale czy to są podstawy, samo podanie?

Kur. Zaczyna mnie to wkurzać. Na kasie w Biedrze są mniejsze dylematy i większa pensja. No i kierownik, który coś wie :?
kpaa

Napisano: 08 kwie 2015, 10:10

umorzyć postępowanie można na tylko na 105 kpa ale tu nie stało się ono bezprzedmiotowe bo rozumiem że jest przesłanka do orzeczenia o nienależnie pobranych ani też nie zostało ono wszczęte na wniosek strony tylko z urzędu, najlepiej to niech kierownik wyśle się na szkolenie z kpa :) kłania się tu też zaniechanie dochodzenia nienależnie pobranych świadczeń ;) jeśli tak bardzo chce umorzyć to najpierw orzec o nienależnie pobranych i żądać zwrotu dopiero , można umorzyć nienależnie pobrane
pres

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x