wszczęcie postępowania - nowe kpa

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Zajmuję się: ŚW/Stypendia
Kontakt:

Re: wszczęcie postępowania - nowe kpa

Post autor: oko12 »

Korowiow pisze:@Oko12 - chyba kogoś pogięło z tym szczegółowym uzasadnianiem, papieru szkoda by dwa razy to samo pisać a drzewa też chcą żyć.
W pełni się z Tobą zgadzam...a ile naszego czasu byśmy zaoszczędzili.
Też nie jestem za tym, nawet go zapytałam czy mamy w tym zawiadomieniu pisać szczegółowo jak w uzasadnieniu decyzji, on mi odpowiedział, że tak mamy stronę szczegółowo zawiadomić. Pojadę na szkolenie w lipcu, to może coś jeszcze tam się dowiem, bo też mi się nie uśmiecha tego robić.
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Nie mam najmniejszego zamiaru tak tego rozumieć ;] Stronę poinformuję o dajmy na to przekroczeniu dochodu, krótko jakie dochody/zakłady pracy wziąłem pod uwagę i tyle. Aż tak mnie jeszcze nie powaliło by kopiować uzasadnienia do informacji.
Dijkstra
Praktykant
Zajmuję się: k.p.a., ps, śr, św, fa, dodatki mieszkaniowe.
Kontakt:

Post autor: Dijkstra »

Po pierwsze zawiadomienie o wszczęciu postępowania wysyła się w dwóch przypadkach:
1) gdy organ wszczyna postępowanie z urzędu.
lub
2) gdy jest wiele stron i wszczyna się postępowanie na wniosek jednej z nich, co w praktyce w sprawach w których orzekają OPS jest bardzo rzadkie.
Wynika to z art. 61 par. 4 k.p.a.
W sytuacji gdy jest jedna strona i ona występuje z wnioskiem o przyznanie świadczenia nie wysyła się takiego zawiadomienia, tylko pismo z art. 10 k.p.a.. Jeżeli zgromadzi się materiał dowodowy wysyła się pismo z art. 10 k.p.a., w którym spokojnie można zawrzeć pouczenie stosowne do art. 79a k.p.a. W tym piśmie możecie poinformować, że np. strona nie dostarczyła wyroku rozwodowego, co może mieć wpływ na wysokość obliczonego dochodu i skutkować wydaniem decyzji odmownej.
Poza tym nie ma co wpadać w panikę z tym 79a k.p.a., bo orzecznictwo prawdopodobnie pójdzie w tym kierunku co z art. 10 k.p.a., czyli braki w tym zakresie nie będą podstawą do uchylenia decyzji, jeżeli nie miały wpływu na wynik sprawy.
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

Art.  79a.  31 [Wskazanie stronie niespełnionych lub niewykazanych przesłanek od niej zależnych; przedkładanie dodatkowych dowodów]
§  1.  W postępowaniu wszczętym na żądanie strony, informując o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Przepisy art. 10 § 2 i 3 stosuje się.

Wg mnie taką informację przesyłamy tylko w wypadku gdy strona złoży nam wniosek i mamy dać jej odmowę
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

A decyzje uchylające ze względu na podjęcie pracy i przekroczenie dochodu?
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

wg mnie nie, ale ... Kwestia tego czy uznamy, że jest to wszczęte postępowanie na żądanie Strony. Zależy jak pójdzie interpretacja
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Awatar użytkownika
kiki88
Podinspektor
Zajmuję się: SR/ŚW
Kontakt:

Post autor: kiki88 »

Edysia185 pisze:A decyzje uchylające ze względu na podjęcie pracy i przekroczenie dochodu?
według mnie to normalnie chyba tak jak było, coś nam wczoraj prawniczka mówiła na szkoleniu, ze dodajemy przypis o możliwości ponaglenia
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
Awatar użytkownika
rysia
Stażysta
Zajmuję się: ŚW,SR,FA
Kontakt:

Post autor: rysia »

Elmer pisze:Art.  79a.  31 [Wskazanie stronie niespełnionych lub niewykazanych przesłanek od niej zależnych; przedkładanie dodatkowych dowodów]
§  1.  W postępowaniu wszczętym na żądanie strony, informując o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Przepisy art. 10 § 2 i 3 stosuje się.

Wg mnie taką informację przesyłamy tylko w wypadku gdy strona złoży nam wniosek i mamy dać jej odmowę
Dzięki czekałam na odpowiedź na to pytanie
Awatar użytkownika
POCAHONTAS
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: POCAHONTAS »

rysia pisze:
Elmer pisze:Art. 79a. 31 [Wskazanie stronie niespełnionych lub niewykazanych przesłanek od niej zależnych; przedkładanie dodatkowych dowodów]
§ 1. W postępowaniu wszczętym na żądanie strony, informując o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Przepisy art. 10 § 2 i 3 stosuje się.

Dzięki czekałam na odpowiedź na to pytanie

a co z decyzjami, gdzie będzie zł/zł? - to do rodzinnego też art. 79aKPA?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Dijkstra
Praktykant
Zajmuję się: k.p.a., ps, śr, św, fa, dodatki mieszkaniowe.
Kontakt:

Post autor: Dijkstra »

Elmer pisze:Art.  79a.  31 [Wskazanie stronie niespełnionych lub niewykazanych przesłanek od niej zależnych; przedkładanie dodatkowych dowodów]

Wysyła się, gdy ma być odmowa i może być to dodatkowa część pisma wysłanego na podstawie art. 10 k.p.a. W praktyce jak jest przyznanie mało kto wysyłał pismo z art. 10 k.p.a i nadal tak będzie. Przy planowanej odmowie powinno być pismo z art. 10 k.p.a. uzupełnione o elementy wynikające z art. 79a k.p.a.
ODPOWIEDZ