wszczęcie postępowania przed dec - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 25 lut 2016, 9:20

Proszę podpowiedzcie co robicie jak dłużnik nie stawil się na wezwanie w wyznaczonym terminie, wszczęliście postępowanie zgodnie z art. 5 ust 3 naszej ustawy i po tym wszczęciu on się zjawia?
pola123

Napisano: 25 lut 2016, 10:38

Zgłosił się trochę za późno. Przeprowadzasz postępowanie i badasz czy się uchylał czy nie. Jeśli on ma ochotę teraz złożyć oświadczenie majątkowe, to przeprowadzasz wywiad i w decyzji opiszesz tą sytuację. Wiem, że niektóre ośrodki w Polsce umarzały wszczęte postępowanie z powodu że przyszedł, ale ja nie jestem do tego przekonana. Wszczęliśmy postępowanie żeby sprawdzić czy płaci 50%, bo się nie zgłosił w terminie, ale też nie zadzwonił żeby umówić się na inny termin. Wg mnie facet ma pecha jeśli okaże się, że nie płacił 50% zasądzonych alimentów. Ja wysyłam do dłużników dwa wezwania i dopiero jak mi minął te terminy wszczynam postępowanie. Od upływu terminu zgłoszenia z ostatniego wezwania (jeśli odebrał) czekam jeszcze 7 dni zanim przygotuję zawiadomienie o wszczęciu. facet ma dużo czasu żeby się pojawić. Więc jak przyjdzie dopiero po doręczonym wszczęciu, to ja zawsze doprowadzam to postępowanie do końca.
Grażyna :-)

Napisano: 25 lut 2016, 12:30

Dziękuję a może ktoś jeszcze się wypowie?
pola123

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x