awanturny ojciec złożył wniosek we wrześniu o rodzinne następnie matce dziecka pracodawca udzielił urlopu wychowawczego i zmieniłam decyzję przyznając dodatek wych. obecnie jest tak , że cały zasiłek rodzinny wraz z dodatkiem wychowawczym jest na ojca pomimo,że urlopu wych. udzielono matce co z tym zrobić czy to jest dobrze.
oj nie bardzo
ojciec powinien wyrazić zgodę na uchylenie decyzji
a ty powinnaś wszystko matce przyznać
(choć kiedyś usłyszałam że ojciec miał przyznane dobrze, nie trzeba uchylać, a teraz matce na to samo dziecko przyznajesz sam wychowawczy - ale do mnie to nie przemawia)
Nie jest dobrze. Ojciec ma udzielony dodatek bezprawnie - nigdy nie powinnaś go przyznawać. Teraz to by w teorii trzeba unieważnić i żądać zwrotu. Jeśli facet zrezygnuje ze świadczeń, to kobieta może składać na rodzinne + dodatek od kwietnia.
32 uśr. Ale w tym wypadku to bardziej trzeba by stwierdzić nieważność tej przyznającej dodatek (był przyznany z \'rażącym naruszeniem prawa\' - za art. 156 KPA), pismo do SKO o stwierdzenie nieważności, potem do tego wszczęcie postępowania o ustalenie świadczeń nienależnie pobranych z art. 30 ust. 2 pkt. 4 uśr. A zasiłek rodzinny temu ojcu się jak najbardziej należał i należy w dalszym ciągu. Niech teraz napisze oświadczenie, że rezygnuje a kobieta niech złoży nowy wniosek. No a z tymi NP to niestety kicha... niech piszą o umorzenie.
Dodatki do zasiłku rodzinnego przysługują osobie która ma przyznany zasiłek - nie jego małżonkowi. Oczywiście matka nie musi składać wniosku, ale wtedy nie ma też prawa do dodatku.
dodate jest płacony na dziecko w związku z korzystaniem z urlopu przez matkę nigdzie nie znalazłam zapisu , że to matka musi być wnioskodawcą, ona podpisuje oświadczenia daje zaświadczeni tak jak ojcie a zasiłek jest na dzieci obydwojga rodziców