Wychowawczy a praca na 1/2 etatu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 sie 2014, 13:04

czy należy przyznać dodatek z tytułu korzystania z urlopu wychowawczego jak pani ma udzielony urlop wychowawczy a pracuje na 1/2 etatu???
Lena 2025

Napisano: 19 sie 2014, 12:46

Twoim zadaniem jest ustalić czy zachodzi okoliczność, o której mowa w art. 10 ust. 5 pkt 3 ustawy, zgodnie z którym dodatek nie przysługuje jeżeli osoba uprawniona podjęła lub kontynuuje zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, która uniemożliwia sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego;
Wezwij zatem stronę do złożenia wyjaśnień. Co najmniej przyjmij oświadczenie, ze praca w tym wymiarze nie uniemożliwia jej sprawowania opieki, a najlepiej wyjaśnij dokładnie okoliczności zatrudnienia: w jakich godzinach, gdzie, co w tym czasie dzieje się z dzieckiem.
Jeśli ustalisz, że zachodzą przesłanki z art. ust. 5 pkt. 3 odmowa, w przeciwnym razie dodatek się należy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2014, 7:45

Przyjęłam takie oświadczenie, ze praca nie uniemożliwia sprawowania opieki. Mam jednak wątpliwości, bo pracodawca udzielił urlopu wychowawczego, potwierdził zaświadczeniem, a później okazało sie że Pani pracuje u tego samego pracodawcy na 1/2 etatu...:/ I nie wiem, co mam z tym fantem zrobić....:/
Lena 2025

Napisano: 20 sie 2014, 12:41

Lena 2025 pisze:Przyjęłam takie oświadczenie, ze praca nie uniemożliwia sprawowania opieki. Mam jednak wątpliwości, bo pracodawca udzielił urlopu wychowawczego, potwierdził zaświadczeniem, a później okazało sie że Pani pracuje u tego samego pracodawcy na 1/2 etatu...:/ I nie wiem, co mam z tym fantem zrobić....:/
Taki już los tych, którzy mają wątpliwości. Warunek minimalny w postaci oświadczenia spełniłaś.
Jeśli nie dajesz wiary tym wyjaśnieniom strony, to musisz te wątpliwości rozwiać zadając bardziej szczegółowe pytania.
Samo mam wątpliwości na pewno nie wystarczy do obalenia oświadczenia.
A jeszcze lepiej wierzyć w dobrą wiarę ludzi i mieć mniej wątpliwości. :)
Pozdrawiam
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 18 lis 2014, 11:40

a nie jest to przypadkiem sytuacja, że osoba obniżyła wymiar czasu pracy??? Jak dla mnie to pracownik który ma prawo do urlopu wychowawczego ale z niego nie korzysta bo korzysta z obniżenia wymiaru czasu pracy. Więc nie korzystając z urlopu nie może otrzymać dodatku.

Może pracodawca żle wystawił zaświadczenie?
...uf...

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x