Mam pytanie bo niewiem jak to zrobić . Osoba do 31 stycznia 2019r. na urlopie wychowawczym, od 1 lutego wróciła na jeden dzień do pracy i teraz przebywa na chorobowym bo jest w ciąży. Za pierwsze 33 dni płaci pracodawca a później Zus. wypłaty jeszcze nie dostała dopiero pod koniec marca. Moje pytanie brzmi jakie zmiany w zasiłku rodzinnym u nas wprowadzić, od kiedy i z jakim dochodem i co poźniej jak po urodzeniu przejdzie na urlop macierzyński. pomóżcie
1. wszczęcie postępowania w sprawie uchylenia dodatku - urlop wychowawczy
2. decyzja o uchyleniu dodatku
czekasz na uzysk za marzec i uchylasz od kwietnia rodzinne. uzysk będzie z ZUS-u. chyba, że część marca wypłaci pracodawca, wtedy sumujemy dochód za marzec z ZUS-u i zakładu pracy
a po co decyzja o uchyleniu dodatku jak osoba miała w decyzji napisane ze dodatek do 31 stycznia wiec wygasl sam. i czego uchylac od kwietnia ? jak dostanie wyplate w marcu niezaleznie czy od pracodawcy czy z ZUS to dochod za kwiecień i zmiana od maja ?
myślałam, że osoba tak jakby przerwała urlop, ale jak był dodatek do końca stycznia to normalnie uzysk po zakończonym urlopie wychowawczym, czyli wróciła od lutego uzysk za marzec i w kwietniu przeliczasz dochód.
nieważne kiedy odstanie wypłatę. ważne kiedy wróciła do pracy. to jest taki sam uzysk jakby zaczęła nowa pracę.