wychowawczy dla rezygnującej z działalności gospodarczej - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 23 sty 2014, 10:53

Witam.
Mam pierwszy przypadek, kiedy osoba zrezygnowała z działalności gospodarczej w celu opieki nad dzieckiem.

Osoba przedstawiła zaświadczenie z ZUS, że od 15 stycznia podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu jako osoba sprawująca osobistą opiekę nad dzieckiem.

Dochód rodziny, po utracie dochodu z działalności, kwalifikuje osobę do pobierania świadczeń rodzinnych.

Czy przyznać dodatek do zas. rodzinnego z tyt. opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego ???
~sr

Napisano: 23 sty 2014, 11:28

A kto udzieli urlopu wychowawczego?
~Ala

Napisano: 23 sty 2014, 11:35

nie poniewaz osoba nie pozostaje w stosunku pracy
~Dorcia

Napisano: 23 sty 2014, 11:40

A jest zatrudniona ? A udzielił jej pracodawca urlopu wychowawczego?
Ogarnijcie sie w końcu bo to żenada co tu wypisujecie i pokazujecie komletny brak elementarnej wiedzy.
~ewa

Napisano: 23 sty 2014, 11:41

zapisałaś napisać ciemniaki
~Elmer

Napisano: 23 sty 2014, 12:09

Dziękuje za profesjonalne i miłe odpowiedzi.

Zamierzeniem ustawy o swobodzie działalności gospodarczej Dz. U z 2013 poz. 672 art. 14a oraz ustawy o zmianie ustawy o syststemie ubezpieczeń społecznych Dz. U. z 2013 poz. 983 art. 1 pkt. 2 jest otrzymanie urlopu wychowawczego dla rezygnujących z działalności na takich samych zasadach jak osoby będące na etacie.

Dlatego to pytanie zostało zadane.

Po to jest forum ciemniaku Elmer.
~sr

Napisano: 23 sty 2014, 12:11

sr jesteś nowy na tym forum?
~Elmer

Napisano: 23 sty 2014, 12:13

zapytasz mnie jeszcze czy mam ukończone 18 lat ???
~sr

Napisano: 23 sty 2014, 12:15

jesteś nowy....
Gdybyś trochę na tym forum pobył, to byś wiedział, żę niejaka ewa, xyz, piotruś, pawełek wszystkich na około wyzywają tekstami:
\"Ogarnijcie sie w końcu bo to żenada co tu wypisujecie i pokazujecie komletny brak elementarnej wiedzy\".
Zawsze dodawali do tego jeszcze ciemniaki.
tutaj ewa zapomniała więc ją wyręczyłem (a właściwie przypomniałem, że musi lepiej robić ctrl c, ctrl v).
Nie był więc to tekst do ciebie.
A tak w ogóle to ile masz lat i jakie masz wymiary?
~Elmer

Napisano: 23 sty 2014, 12:26

jeśli tak to sorry...
jestem nową osobą na forum....

18+, idealne :)

~sr

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x