wychowawczy- praca - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 01 kwie 2015, 11:58

Wita! Mam kobietę, która złożyła wniosek o dod. z tyt. opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. Kobieta oświadczyła, że podczas tego wychowawczego chce brać w miesiącu dyżury 8-mio godzinne przez około 7-8 dni w miesiącu (praca w Domu Dziecka jako wychowawca). Co sądzicie o tym "dorabianiu" na url. wychowawczym? wystarczy oświadczenie o tym, że "podjecie zatrudnienia nie uniemożliwia sprawowanie opieki nad dzieckiem... w okresie korzystania z url. wychowawczego" ? Proszę poradźcie!;)
DoloresPoliglotka

Napisano: 02 kwie 2015, 8:30

miałam podobną sytuację tzn, strona oświadczała że praca nie koliduje z wychowywaniem dziecka, a my że jesteśmy dociekliwe i skrupulatne (co kiedyś nas zgubi) wystąpiłyśmy do pracodawcy i okazało się ze babka nie dość ze do pracy musi dojechać około pół godziny to pracuje ok. 6 godzin dziennie. W tej sytuacji dałyśmy odmowe, a co!
zośka

Napisano: 02 kwie 2015, 8:56

mielismy syt ze kobieta pracowala na 12 etatu i oswiadczyla ze nie koliduje to z op nad dzieckiem i jak jest w pracy opieke sprawuje maz
Gość

Napisano: 02 kwie 2015, 8:57

sory 1/2 etatu
Gość

Napisano: 02 kwie 2015, 10:44

Jak nie koliduje?to dziecko bierze ze sobą do pracy i się nim nie opiekuje...przecież jak jest w pracy to opieki nie sprawuje...naciągacze i tyle albo sprawuje opiekę albo pracuje
tasia

Napisano: 02 kwie 2015, 10:45

To ona ma udzielony urlop przez pracodawcę i to ona ma przyznany dod. wychowawczy a nie mąż...masakra
tasia

Napisano: 02 kwie 2015, 12:01

Może jeszcze ktoś się wypowie? ;)
DoloresPoliglotka

Napisano: 02 kwie 2015, 12:17

Hmm... to jeszcze ja się wypowiem, ;) dodatek ten przysługuje w związku ze sprawowaniem faktycznej opieki :D wiem że na szkoleniach mówią różne rzeczy, mi facet z mojej delegatury powiedział, że nie ma czegoś takiego jak oświadczenia czy praca koliduje ze sprawowaniem opieki itd.albo pracuje albo przebywa na urlopie wychowawczym, wiem że to śmieszne pieniądze, ale chyba to nie nasza wina?
tasia

Napisano: 02 kwie 2015, 12:46

Ewentualne podjęcie przez świadczeniobiorcę w trakcie urlopu wychowawczego zatrudnienia nie będzie prowadzić do automatycznego pozbawienia prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego. Istotne będzie ustalenie, jak dalece podjęcie zatrudnienia powoduje ograniczenie faktycznych możliwości sprawowania opieki nad dzieckiem.
Kati@

Napisano: 02 kwie 2015, 12:51

a ja robię inaczej---biorę oświadczenie- gdzie i w jakich godzinach wykonuje pracę , na czym ta praca polega, czy dziecko w czasie pracy jest pod opieką matki czy innej osoby.... i takli tam informacje.. To ja oceniam czy jest to zaprzestanie opieki, czy zatrudnienie koliduje z opieką nad dzieckiem. Jeżeli praca jest poza domem a opiekę sprawuje inny czlonek rodziny lub niania---dodatek nie przysługuje.
Dodatek zostawiam w zasadzie tylko rodzicom, którzy wykonują pracę w domu
~o~

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x