"wyczerpanie" uzysku
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
"wyczerpanie" uzysku
Witam, przyznałam pewnej Pni świadczenie wychowawcze na drugie dziecko, w 17 sierpnia straciła prawo do zasiłku macierzyńskiego, który uzyskała 17 października 2015(utrata pracy) złożyła mi wniosek na pierwsze dziecko, od kiedy mam przyznać świadczenie. od 1 sierpnia (wyczerpanie uzysku), czy od 1 września (potraktować jako utratę)? to już jest druga taka sytuacja, w poprzedniej zastosowałam "wyczerpanie uzysku, ale to był pierwszy raz złożony wniosek, a tu mnie koleżanki płoszą i mówią, że to inna sytacja, bo jest zmiana wniosku już rozpatrzonego. proszę o pomoc.
Re: "wyczerpanie" uzysku
od 11 lat w świadczeniach rodzinnych i pierwszy raz spotykam się z określeniem wyczerpanie uzysku
cóż to takiego?
Ja bym przyznała od września zmiana sytuacji i utrata dochodu, myśli ktoś inaczej?

Ja bym przyznała od września zmiana sytuacji i utrata dochodu, myśli ktoś inaczej?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
wyczerpanie to takie moje sformułowanie
no właśnie czy można nazwać to utratą dochodu? bo na dzień złożenia wniosku dochodu nie ma. I tu mam problem. Może ktoś inny ma jeszcze jakieś zdanie na ten temat?

przeszukaj forum - temat kilkakrotnie wałkowany - są różne opinie
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
właśnie spotkałam się z różnymi opiniami, i myślałam, że ktoś się z jakąś konkretną interpretacją takiego przypadku spotkał:) próbuje się dodzwonić do wydziału polityki społecznej, może tam coś powiedzą. Jak się czegoś dowiem to napisze.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
art.7 ust.3 oraz art.18 ust.5
Innymi słowy - gdyby to była utrata dochodu z roku bazowego (osoba nie kwalifikowała się z nim), to świadczenie od następnego miesiąca po miesiącu utraty - art. 18 ust. 5
Gdy było uzyskanie po roku bazowym, a składając wniosek osoba już go nie ma, to od miesiąca złożenia wniosku (od sierpnia jak w temacie), opierając się na art. 7 ust. 3
Innymi słowy - gdyby to była utrata dochodu z roku bazowego (osoba nie kwalifikowała się z nim), to świadczenie od następnego miesiąca po miesiącu utraty - art. 18 ust. 5
Gdy było uzyskanie po roku bazowym, a składając wniosek osoba już go nie ma, to od miesiąca złożenia wniosku (od sierpnia jak w temacie), opierając się na art. 7 ust. 3
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nie ma nikt więcej pomysłów?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
już więcej w tej sprawie nie da się chyba wymyślić, ale są tacy wynalazcy, co nie jedno jeszcze wymyślą ....
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
w tym przypadku nie ma utraty dochodu, przyznajesz od 1 sierpnia
a ja mam taki przypadek: Pani złożyła wniosek 30 czerwca. W związku z tym, że odwoływała się w sądzie od orzeczenia o niepełnosprawności. Z tym , że w maju 2015 r. miała uzysk z dodatkowej pracy, przedstawiła zaświadczenie za czerwiec. Umowę tą zakończyła 30.04.2016 r.( świadectwo pracy ) według mnie przyznaje od maja. Może ktoś mądry się wypowie. Bo mgmg wpędziłeś mnie w poczucie niepewności 

Oprócz "wyczerpanie" uzysku - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
wydzierżawione gospodarstwo rolne
ZMIANA Z PRZELEWU NA GOTÓWKĘ
koordynacja
Wpadka, błąd, eh...
Błąd w decyzji
Jak dzielić????
skład rodziny
Błąd...
zmiana decyzji
alimenty od tego roku
trudna sytuacja
"w tym wypłaconych na pierwsze dziecko"